Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Získávání topografické informace (MZ370P05)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MZ370P05 - Získávání topografické informace, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Cílem předmětu je seznámit s metodami pořizování a zpracování prostorových dat, a to zejména pro výstupy středních a velkých měřítek. Hlavní témata: základní charakteristiky dat o terénu digitální topografická mapa, digitální model terénu, digitální model povrchu metody sběru dat (fotogrammetrie, laserové skenování, DPZ) aktualizace topografických datPo absolvování předmětu by student měl být schopen: podle zadaných požadavků na výstup zvolit vhodnou metodiku sběru a zpracování dat, porovnat a zhodnotit jednotlivé metody sběru topografických dat jak z hlediska kvality pořízených dat, tak z hlediska ekonomického, mít přehled o existujících topografických databázích v ČR, jejich kvalitě a dostupnosti, vysvětlit kroky aktualizace topografické informace a navrhnout postupy jejího řešení.Cvičení jsou zaměřena na praktické příklady zpracování dat metodou letecké fotogrammetrie a leteckého laserového skenování, porovnání výstupů zpracování těchto dat a zhodnocení jejich kvality. Předmět navazuje na předměty Vytváření rámcových dat a základní kurzy DPZ, GIS a kartografie bakalářského studia. Předpokládá se znalost topografických mapových děl na území ČR a základů topografického mapování.

Literatura

Kasser, M., Egels, Y.(2002): Digital photogrammetry, Taylor & Francis, London, ISBN 0-748-40945-9Manue, D. F.(2001): Digital elevation model technologies and applications: The DEM users manual, American society for photogrammetry and remote sensing, ISBN 1-57083-064-9Pavelka, K. a kol.(2001): Fotogrammetrie 30, Vydavatelství ČVUT, PrahaPavelka, K. (1998): Fotogrammetrie 20, Vydavatelství ČVUT, Praha

Požadavky

Podmínky udělení zápočtu: aktivní účast na cvičeních písemné zpracování úloh dle pokynů v zadání včasné odevzdání zadaných úloh (termín odevzdání je součástí zadání úlohy a je uveden v systému Moodle)Zkouška z předmětu se skládá z písemné a ústní části. Splnění písemné části je podmínkou pro postup k ústní části zkoušky.

Garant

Ing. Markéta Potůčková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Markéta Potůčková, Ph.D.