Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie prostorové informace (MZ370P09)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MZ370P09 - Teorie prostorové informace, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Předmět je věnován podrobnému popisu tří současných problémů prostorového modelování. Každý z nich je klíčový pro práci s geografickými prostorovými daty. Těchto dat se pro zkoumání procesů v reálném okolním světě získává stále víc. Pro jejich využití je nutné pochopit a umět pracovat s časovými řadami dat. K sestavení dotazů je třeba vhodná datová struktura, v níž má důležitou roli topologie. V neposlední řadě je při práci se všemi prostorovými daty nutné vzít v úvahu kvalitu dat stejně jako jejich chybovost a neurčitost. Předmět proto zahrnuje témata uvedených tří současných problémů prostorového modelování: Matematická statistikaČasové řady a TopologieNeurčitost Každé z těchto tří témat je probíráno následným způsobem: Soubor přednášek, v nichž je téma dáno do širšího kontextu a posouzeno z různých hledisek. Studenti si vyberou ze seznamu data ke zpracování a výsledky své práce budou prezentovat ostatním v rámci některého zkuškového dne.

Literatura

Anděl J. (1993): Statistické metody. Matfyzpress, Praha.Anděl J. (2005): Základy matematické statistiky. Matfyzpress, Praha.Hebák P., Hustopecký J. (1987): Vícerozměrné statistické metody. SNTL, Praha.Kolesárová A., Kováčová M. (2004): Fuzzy množiny a ich aplikácie. Slovenská technická univerzita, Bratislava.

Požadavky

Studenti si ke zkoušce připraví prezentaci zpracování dat dle vlastního výběru. Práce má dvě části, první je zaměřena především na mnohorozměrnou statistickou analýzu, druhá na analýzu časových řad. Obě části spolu mohou, ale nemusejí tématicky souviset.

Garant

Mgr. Tomáš Marek, Ph.D.