Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vizualizace prostorových dat (MZ370P24)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MZ370P24 - Vizualizace prostorových dat, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednáška je praktickým úvodem do vizualizace digitálních obrazových dat s použitím programu PCI Geomatica, Topol, Atlas, ArcGis. Obecné principy fotogrammetrie (jednosnímková a stereofotogrammetrie) jsou uvedeny do praktického použití.Základy vyrovnávacího počtu. Vyrovnání měření přímých. Měřické dvojice. MNČ.Prostorová data, body - vlícovací, spojovací, kontrolní; snímek, fotoplán, ortofoto.Souřadnicové systémy ve fotogrammetrii: snímkový, modelový a geodetický.Prvky vnitřní a vnější orientace, idealní zobrazení, zobrazení objektivem, vady objektivu.Transformace ve fotogrammetrii - shodnostní, podobnostní, afinní a kolineární.Digitální obraz, geometrické transformace obrazu.Jednosnímkové překreslení snímku, vliv hloubkového (výškového) členění terénu.Stereofotogrammetrie.Základní pojmy DMT, DEM, DSM. Typy modelů - polyedrický, rastrový, plátový. komerčně dostupné DMT.Tvorba DMT - geodetické měření, z leteckých snímků, ….Vizualizace dat ve 2D, 3D.

Literatura

LILLESAND, T.M., KIEFER, R.W. (1994): Remote Sensing and Image Interpretation, John Wiley and Sons Inc. PCI Geomatica, Manuál. GONZALES, R.C., WINTZ,P. (2002): Digital Image Processing. Addison-Wesley Publishing Company, Advanced Book Program-World Science Division, Reading, Mass. Böhm,J., Radouch,V.,Hampacher,M.(1990): Teorie chyb a vyrovnávací počet, PrahaRadouch,V., Hampacher,M. (2000): Teorie chyb a vyrovnávací počet 10, 20 - Příklady a návody ke cvičení, ČVUT v Praze

Požadavky

Podmínky pro udělení zápočtu:*účast na cvičení při zadávání nového cvičení*splnění zadání cvičení dle instrukcí*splnění testů Předmět je zakončen zkouškou. která má dvě části - písemnou a ústní.Úspěšné splnění písemné části je podmínkou pro navazující ústní část.

Garant

Ing. Eva Štefanová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Eva Štefanová, Ph.D.