Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Grafický design a DTP v kartografii (MZ370P31)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MZ370P31 - Grafický design a DTP v kartografii, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Úvod do počítačové grafiky, její využití v kartografické tvorbě; barva a písmo v informační společnosti. Práce s daty počítačové grafiky; datové grafické formáty (od BMP k JPEG, vektorové formáty), převod dat mezi jednotlivými aplikacemi. Rozdíly mezi geoinformačními systémy a s grafikou pracujícími aplikacemi, Beziérovy křivky. Skenování předloh. Úprava a práce s rastrovým obrazem (např. Adobe Photoshop, Corel Photo-Paint). Poloautomatická vektorizace rastrových předloh (např. Corel Trace). Tvorba graficky složitějších prvků vektorové grafiky (např. Corel Draw, Adobe Illustrator). Tvorba kartografických bodových znaků využívaných v produktech firmy ESRI v dostupném softwaru (např. editor fontů). Základy teorie funkční typografie. Předtisková a tisková příprava kartografického produktu, DTP (např. Adobe InDesign, QuarkXPress, Adobe Acrobat - datový formát PDF). Pravidla sazby textu a dalších prvků. * Podmínky zápisu předmětu Úspěšné absolvování předmětů Geografická kartografie a Informatika pro geografy, na něž tento předmět navazuje.

Literatura

Typografie, sazba:1) Blažek, F., Kočička, P. (2000): Praktická typografie. Computer Press, Brno.2) Pecina, M. (2008): Knihy a typografie. Host, Brno. Předtisková příprava:1) Dvořáková, Z. (2008): DTP a přetisková příprava. Computer Press, Brno.2) Panák, J. a kol. (2000): Polygrafické minimum. Typoset, Bratislava.

Požadavky

Zpracování obsahového a grafického návrhu tematického atlasu. Rozsah cca 6 stran (ukázka) + seznam zařazených map. Prezentace návrhu včetně tištěné verze.

Garant

RNDr. Lucie Kupková, Ph.D.