Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematické metody v kartografii (MZ370P45)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MZ370P45 - Matematické metody v kartografii, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky 1. Referenční plochy a souřadnicové systémy v matematické kartografii. 2. Referenční elsipsoid. Hlavní poloměry křivosti, délkové elementy v poledníku a rovnoběžce. 3. Důležité křivky na sféře/elipsodu: loxodroma, ortodroma. 4.+5.Kartografická zkreslení a jejich zákonitosti 6. Klasifikace kartografických zobrazení, zobrazení z elipsoidu na kouli. 7.+8. Válcová zobrazení. Válcové projekce. Zobrazení UTM. 9.+10. Kuželová zobrazení. Křovákovo zobrazení. 11.Azimutální zobrazení. 12. Zobrazení nepravá a polykónická. 13. Zobrazení modifikovaná polykónická, polyedrická a neklasifikovaná. 14. Volba kartografického zobrazení. Kartografická zobrazení používaná v ČR a v Evropě. Hodnotící kritéria kartografických zobrazení . Cvičení:Řešení úloh z oblasti matematické kartografie skriptováním v softwarech Matlab, Proj.4, Matkart, WinKart.Poznámka: Nutná znalost základů diferenciálního a integrálního počtu funkce více proměnných v rozsahu kurzu Matematika C a Matematika pro kartografy.

Literatura

Buchar, P.(2002): Matematická kartografie, Vydavatelství ČVUTSnyder J. P., Bugayevskiy L. M.: Map projections, Taylor & Francis

Požadavky

Podmínky zápočtu:Povinná účast na cvičeních - při zadání nové úlohy.Odevzdání protokolů k jednotlivým úlohám nejpozději vždy na následujícím cvičení (dle zadání) v papírové formě.Úspěšné zvládnutí zápočtového testu.Zkouška:Písemná a ústní v rozsahu látky přednášek a cvičení. Obsahuje početní příklady včetně odvození.Poznámka: Nutná znalost základů diferenciálního a integrálního počtu funkce více proměnných v rozsahu kurzu Matematika C a Matematika pro kartografy.

Garant

Ing. Tomáš Bayer, Ph.D.