Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lukášovo evangelium (KBV / LE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBV / LE - Lukášovo evangelium, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Exegeze vybraných textů z Lukášova evangelia. Perikopy budou voleny z textů, které náleží k různým literárním druhům.1) Dvanáctiletý Ježíš v chrámě (Lk 2,41-52)2) Zázračný rybolov a povolání prvních učedníků (Lk 5,1-11)3) Podobenství o marnotratném synu (Lk 15,11-32)4) Zjevení vzkříšeného Ježíše učedníkům na cestě do Emauz (Lk 24,13-35)Při interpretaci jednotlivých textů se bude postupovat podle jednotlivých kroků historicko-kritické metody: textová kritika, jazyková a sémantická analýza, literární kritika, analýza formy, kritika druhů, kritika tradice a redakce.

Získané způsobilosti

Osvojit si aplikování základních metod exegeze Nového zákona na konkrétních textech Lukášova evangelia. Studenti budou schopni pracovat se sekundární literaturou při výkladu evangelního textu.

Literatura

F. Bovon. Das Evangelium nach Lukas, I-IV. Zürich ? Neukirchen, 2008. Radl, W. (2003). Das Evangelium nach Lukas: Kommentar. Freiburg: Herder. Klein, H. (2006). Lukasevangelium. Göttingen: Vandenhoeck & Ruprecht. J. A. Fitzmyer . The Gospel According to Luke, 1-2. New York, 1985.

Požadavky

Pasivní znalost německého (popř. anglického) jazyka pro práci se sekundární literaturou. Aktivní účast na seminářích. Vypracování seminární práce v rozsahu nejméně 7 normostran A4, ve které bude podán výstižný výklad jedné perikopy Lukášova evangelia (výběr dle domluvy) na základě metody aplikované na seminářích.

Garant

doc. Dr. Petr Mareček, Th.D.