Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Podněty prorockých a mudroslovných textů (KBV / PPMT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBV / PPMT - Podněty prorockých a mudroslovných textů, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studium vybraných témat prorocké a mudroslovné literatury Starého zákona se zvláštním zřetelem na jejich možnou aktualizaci. Odhalování nároků, které biblické texty svým adresátům předkládají a které mohou napomoci rozvoji a kultivaci nekonformních životních postojů podmiňujících křesťanskou zralost a odpovědnost.

Získané způsobilosti

Schopnost přiměřeně posoudit výpověď studovaných textů v rámci jejich literárního kontextu. Schopnost uvážlivě aktualizovat poselství textu, rozlišit prvky relevantní i pro soudobé podmínky od prvků dobově podmíněných. Schopnost či ochota sebekriticky reflektovat vlastní postoje (včetně alibistických) a nacházet pomocí biblických textů přiměřená východiska pro osobnostní rozvoj. Schopnost zaujmout kritický postoj k dostupné sekundární literatuře.

Literatura

Papežská biblická komise. Bible a morálka. Kostelní Vydří, 2010. Koppová, J. Izraelští proroci. Kostelní Vydří, 2001. Vlková, G. I. Úvod do prorocké a mudroslvoné literatury. Olomouc, 2007.

Požadavky

Splnit průběžně zadané úkoly. Při závěrečném ústním kolokviu fundovaně a kultivovaně pohovořit o probraných tématech na základě otázek, které vyučující zadává na začátku semestru.

Garant

Mgr. Stanislav Pacner, Th.D.RNDr. Ivana Vlková, Th.D.

Vyučující

Mgr. Stanislav Pacner, Th.D.RNDr. Ivana Vlková, Th.D.