Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Církevní dějiny středověku (KCD / 4CDSŘ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 4CDSŘ - Církevní dějiny středověku, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Evangelizace Evropy ? Frankové, Germáni, Anglosasové a SlovanéVývoj náboženských a politických poměrů v ByzanciRozkol mezi východní a západní církví.Cyrilometodějská misie.Gregoriánská reforma, emancipace církve a vrchol papežské moci. Křížové výpravy.Církev ve středověkém českém státě.Vývoj nových forem řeholního života. Mendikantské řády.Boj papežství s císařskou mocí ve středověku.Středověké hereze, koncily vrcholného středověku v Lateráně a v Lyonu.Středověký člověk, jeho svět a zbožnost. Devotio moderna.Avignonské papežství a velké papežské schizma.Církev v době lucemburské.Husitství, husitské války a vývoj české církve v 15. století.Koncily viennský, kostnický a basilejský; konciliarismus

Získané způsobilosti

Studenti se nají naučit chápat kontinuitu, složitost i relativitu historického vývoje církve ve středověku a dospět tak ke schopnosti utvořit si samostatný úsudek k činnosti v současnosti.

Literatura

Kadlec Jaroslav. Dějiny katolické církve II. Olomouc, 1993. ISBN 80-7067-285-4.Jedin Hubert ? Latourette Kenneth Scott ? Martin Jochen. Atlas zur Kirchengeschichte. Die christlichen Kirchen in Geschichte und Gegenwart. Freiburg ? Basel ? Wien, 2004. Bloch Marc. Králové divotvůrci. Studie o nadpřirozenosti přisuzované královské moci, zejména ve Francii a Anglii. Praha, 2004. Lawrence Hugh. Dějiny středověkého mnišství. Praha - Brno, 2001. Kadlec Jaroslav. Přehled českých církevních dějin 1. Praha, 1991. Hledíková Zdeňka. Svět české středověké církve. Praha, 2010. ISBN 978-80-257-0186.

Požadavky

Osvojení si základní literatury, aktivní účast na hodinách, písemný projev (referát).

Garant

PhDr. Jitka Jonová, Th.D.

Vyučující

PhDr. Jitka Jonová, Th.D.