Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čaroděj. procesy v raně novověké církvi (KCD / 5CPRN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 5CPRN - Čaroděj. procesy v raně novověké církvi, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pojem čarodějnictví na podzimu středověku.Průběh čarodějnických procesů v Evropě raného novověku.Konokrérní případy: severomoravské čarodějnické procesy sklonku 17. století.Epilog: vampýrismus na Moravě 18. století (od libavských případů k Drákulovi).

Získané způsobilosti

Studenti se mají na příkladu čarodějnických procesů naučit chápat kontinuitu, složitost i relativitu historického vývoje církve v raném novověku a dospět tak ke schopnosti utvořit si samostatný úsudek k činnosti v současnosti.

Literatura

Behringer Wolfgang. Hexen und Hexenprozesse in Deutschland. München, 2000. Šindelář Bedřich. Hon na čarodějnice. Západní a střední Evropa v 16. - 17. století. Praha, 1987. Burke Peter. Lidová kultura v raně novověké Evropě. Praha, 2005. ISBN 80-7203-638-6.Ginzburg Carlo. Noční příběh: sabat čarodějnic. Praha, 2003. ISBN 80-7203-514-2.Hansen Joseph. Quellen und Untersuchungen zur Geschichte des Hexenwahns und der Hexenverfolgung im Mittelalter. Bonn, 1901. Cekota Vojtěch- Kuořil Miloš - Spurný František. Šumperský děkan Kryštof Alois Lautner, oběť čarodějnických inkvizičních procesů. Šumperk, 2000. Levack Brian P. The Witch-Hunt in Early Modern Europe. London, 1995. Behringer Wolfgang. Withces and Witch-hunts: a global history. Cambridge - Malden (MA), 2004.

Požadavky

Osvojení si základní literatury, prezence a aktivní účast na přednáškách a seminářích.

Vyučující

Mgr. Tomáš Parma, Ph.D.Mgr. Tomáš Parma, Ph.D.