Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Církevní dějiny starověku a středověku (KCD / CDSS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / CDSS - Církevní dějiny starověku a středověku, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky církevních dějin. Církev ve svých počátcích a v době pronásledování. Mír Konstantinův a jeho důsledky. První ekumenické koncily, církevní otcové. Počátky a rozvoj mnišství. Církev v době stěhování národů a evangelizace Evropy. Vývoj instituce papežství a vznik papežského státu. Karolinská renesance a její vliv na život církve. Ikonoklasmus, východní schisma a evangelizace Slovanů. Gregoriánská reforma, středověké koncily, křížové výpravy a vznik nových forem řeholního života. Vztah církve a státu v době přemyslovské, vývoj církevní organizace. Avignonské papežství, papežské schizma a konciliaristické koncily. Doby lucemburská a husitské hnutí. Církevní vývoj v době poděbradské a jagelonské.

Získané způsobilosti

Studenti se nají naučit chápat kontinuitu, složitost i relativitu historického vývoje církve ve starověku a středověku a dospět tak ke schopnosti utvořit si samostatný úsudek k činnosti církve v současnosti.

Literatura

Franzen, A. Malé církevní dějiny. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2006. Kadlec Jaroslav. Přehled českých církevních dějin 1. Praha, 1991. ISBN 80-7113-004-4.

Požadavky

Osvojení vědomostí daných základní literaturou prokázaných ústní zkouškou, aktivní účast na hodinách, písemný projev (referát). Podrobnější specifikace požadavků - viz portál EDIS.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz/zkratka fakulty).

Garant

Mgr. Vít Hlinka, Th.D.

Vyučující

Mgr. Vít Hlinka, Th.D.