Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět CM tematika v čes. círk. dějinách (KCD / CMCCD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / CMCCD - CM tematika v čes. círk. dějinách, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

ZS:1. Prameny k dějinám Velké Moravy, písemné a hmotné (archeologické)2. Počátky christianizace západních Slovanů3. Moravské knížectví, vznik a vývoj4. Bratři Konstantin-Filosof a Metoděj5. Byzantská cyrilometodějská misie I.6. Byzantská cyrilometodějská misie II.7. Velkomoravská říše, vznik a zánik8. Morava po zániku Velkomoravské říše9. Kontinuita církevní organizace do vzniku olomouckého biskupství 106310. Vznik a vývoj cyrilometodějského světeckého kultu (středověk a raný novověk)11. Vznik velkomoravské tradice a její vývoj ve středověku a novověku12. Velehradská otázka, lokalizace centra Velkomoravské říšeLS:1. Počátky rozvoj archeologického bádání na Moravě2. Výzkumy na Velehradě a Modrá3. Výzkumy po 2. světové válce: St. Město, Mikulčice, Pohansko4. Otázka hrobu sv. Metoděje5. Současný stav archeologického bádání6. Velkomoravská architektura a její vzory7. Cyrilometodějský kult v 19. a 20. století (J. Jonová)8. Průběh cyrilometodějských poutí na Velehradě v 19. století. (J.J.)9. Papežské encykliky ke sv. Cyrilu a Metodějovi (Lev XIII. a Grande Munus, Pius XI., Pavel VI. a Jan Pavel II.)10. Velehradské unionistické kongresy a šíření cyrilometodějského kultu. (J. J.)12. Velehradské pouti ve 20. století. (J. J.)

Získané způsobilosti

Studenti se mají naučit chápat kontinuitu, složitost i relativitu vývoje cyrilometodějské problematiky a dospět tak ke schopnosti utvořit si samostatný úsudek k této problematice v současnosti.

Literatura

Měřínský, Z. České země od příchodu Slovanů po Velkou Moravu II. Praha, 2006. Pojsl Miloslav. Dvanáct století naší architektury. Olomouc, 2003. ISBN 80-7182-163-2.Vašica, J. Literární památky epochy velkomoravské 863 ? 885. Praha 1996. Pojsl Miloslav. Sepulkrální památky na Moravě a ve Slezsku do roku 1420. Olomouc, 2006. ISBN 80-244-1240-3.František Dvorník. Zrod střední a východní Evropy. Mezi Byzancí a Římem. Praha, 1999.

Požadavky

Osvojení si základní literatury, aktivní účast na hodinách a exkurzích, písemný referát, závěrečné kolokviumÚčastník je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

PhDr. Jitka Jonová, Th.D.prof. PhDr. Miloslav Pojsl

Vyučující

PhDr. Jitka Jonová, Th.D.prof. PhDr. Miloslav Pojsl