Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modernismus a antimodern. v kat. církvi (KCD / MAKC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / MAKC - Modernismus a antimodern. v kat. církvi, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Situace katolické církve v polovině 19 století.Vydání encykliky Quanta cura a Syllabu - předehra k I. Vatikánskému koncilu?Katoličtí teologové nebo modernisté? Schell, Loisy a další.Krize modernismu: "Lamentabili" (červen 1907) a "Pascendi" (září 1907)Sodalitium Pianum" - "La Sapiniere".Ohlas modernismu v Českých zemích: Česká katolická modernaJednota katolické duchovenstvaVznik Československé církveModernizace" Katolické církve - II. Vatikánský koncilZrušení indexu a antimodernistické přísahy: "Obranu víry dnes lépe zajistíme podporou dobré teologie."

Získané způsobilosti

Studenti se nají naučit na základě kritické práce s prameny chápat složitost i relativitu problematiky modernismu a antimodernismu v historického vývoje Katolické církve a dospět tak ke schopnosti utvořit si samostatný úsudek o tomto problému.

Literatura

Smolík, Václav. O učení modernistův. Praha, 1911. Marek, Pavel. Apologetové nebo kacíři?. Rosice u Brna, 1999. Šmíd, Marek. Masaryk a česká katolická moderna. Brno, 2007. Marek, Pavel; Červený, Vladimír; Lach, Jiří. Od katolické moderny k českému církevnímu rozkolu. Rosice u Brna, 2000.

Požadavky

Aktivní příprava na jednotlivé hodiny, práce s prameny, referát v rozsahu 10-15 NS.

Garant

PhDr. Jitka Jonová, Th.D.

Vyučující

PhDr. Jitka Jonová, Th.D.