Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Velké papežské schisma 1378-1417 (KCD / VPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / VPS - Velké papežské schisma 1378-1417, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Politicko historické souvislosti vzniku schizmatuDůsledky pro společnost, církevPostavy papežů a vzdoropapežůSnahy o řešení: via facti, via cessionis, via concilii generalisKonciliarismus / učení o papežské autoritě, zdroje učení.Ideoví protagonisté řešení schizmatu: Gelnhausen, d´Ailly, Gerson, ZabarellaApokalyptické očekávání v době velkého schizmatuČeské země, schizma a rodící se husitské hnutíKoncil v Pise (1409) a v Kostnici (1414-1418)

Získané způsobilosti

Práce s prameny, orientace v problematice, orientace v české i zahraniční literatuře

Literatura

Bartoš, F. M. České dějiny II/6. Čechy v době Husově (1378-1415). Čechura, J. České země v letech 1378-1437: Lucemburkové na českém trůně. Schatz, K. Dějiny papežského primátu. Čornej, P. a kol. Dějiny zemí Koruny české. I. Praha: Paseka, 1992. Šmahel, F.:. Husitská revoluce. 1.-4. díl. Praha 1996. Šmahel, F. Jan Hus. Život a dílo. Spěváček, J. Karel IV. Život a dílo (1316-1378).

Požadavky

aktivní účast na semináři, vypracování seminární práce na zadané téma

Garant

Mgr. Vít Hlinka, Th.D.

Vyučující

Mgr. Vít Hlinka, Th.D.Mgr. Vít Hlinka, Th.D.