Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy církevního archivnictví (KCD / ZCA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / ZCA - Základy církevního archivnictví, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy.Církevní archivnictví a významné církevní archivy (Tajný vatikánský archiv, významné církevní archivy v ČR a jejich vývoj) .Současný archivní zákon a jeho dopad na církevní instituce .Zásady při pořádání církevních archivůOral history.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu bude teoreticky připraven na uspořádání archivu církevní instituce.

Literatura

Česká biskupská konference. Interní normy. Péče o zvony, varhany, movité památky, archiválie a farní kroniky. Praha, 1999. Hlaváček I., Kašpar J., Nový R. Vademecum pomocných věd historických. Jinočany, 2002. ISBN 808546747X.Boaga Emmanuele - Palese Salvatore - Zito Gaetano (a cura di). Consegnare la memoria. Manuale di archivistica ecclesiastica. Firenze, 2003. Babička Vácslav. Legislativní úpravy církevního archivnictví. Revue pro církevní právo , 1995. Papežská komise pro kulturní dědictví církve. Oběžník o nutnosti a potřebnosti inventarizace a katalogizace církevních kulturních statků. Praha, 1999. Vaněk Miroslav. Orální historie. Metodické a ?technické? postupy. Olomouc, 2003. ISBN 80-244-0718-3.Martinek Radek - Oppeltová Jana et al. Záchrana a inventarizace drobných církevních fondů: archiválie, knihy, notový materiál a liturgické textilie. Olomouc, 2008. -. Zákon č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě - aktuální znění. Praha, 2010.

Požadavky

Aktivní účast v hodinách, osvojení si základní literatury, ústní kolokvium vyučujícího se studentem.

Garant

PhDr. Jitka Jonová, Th.D.