Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Naléhavé otázky manželství a rodiny (KCP / NOMR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCP / NOMR - Naléhavé otázky manželství a rodiny, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pojetí manželství v západní i východní tradici. Osoby žijící v jiných formách společného života: volné soužití, manželství na zkoušku apod. Příprava na manželství a doprovázení manželů po svatbě. Nežádoucí okolnosti vzniku manželství (překážky a nedostatky souhlasu). Požadovaný způsob (forma) uzavření manželství kdysi a dnes. Řešení obtížných manželských situací z pohledu kanonického práva (různost náboženství a smíšená manželství, oddělení manželů, rozvázání manželství, samotně žijící rozvedení, rozvedení s novým sňatkem) a českého rodinného práva (rozvod: péče o nezletilé děti, společné jmění manželů a jeho vypořádání) a svátostná a nesvátostná péče o ně (zvl. s ohledem na jednání synodu o rodině). Trestně právní rovina: domácí násilí, ohrožování partnera i dětí apod.

Získané způsobilosti

Získané poznatky studenti využijí v pastorační službě.

Literatura

Kodex kanonického práva. Úřední znění textu a překlad do češtiny. Praha : Zvon, 1994. ISBN 80-7113-082-6.Dokumenty mimořádného (2014) a řádného (2015) synodu o rodině. Jan Pavel II. Familiaris consortio. Němec, D. Manželské právo katolické církve s ohledem na platné české právo. Občanský zákoník, zákon o sociálně právní ochraně dětí, trestní zákoník, trestní řád. Česká biskupská konference. Směrnice ČBK pro přípravu na manželství v ČR. Praha, 2010.

Požadavky

Orientace v naléhavých problémech manželského a rodinného života.

Garant

Dr. Libor Botek, Th.D.ICLic. Jiří Dvořáček, ICODr.Mgr. Monika Menke, Th.D.Mgr. Jiřina Navrátilovádoc. lic. Damián Němec, dr

Vyučující

Dr. Libor Botek, Th.D.ICLic. Jiří Dvořáček, ICODr.Mgr. Monika Menke, Th.D.Mgr. Jiřina Navrátilovádoc. lic. Damián Němec, dr