Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filosofická teologie (KFK / FT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFK / FT - Filosofická teologie, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Presokratici a pojetí prvního principu ve vztahu k božství; Sokratés a vědění nevědění; Platón: aisthésis, katharsis, anamnésis, epistémé, idea a chórismos; Aristotelés: První hybatel, Sebemyslící myšlení; Plótínos, novoplatonismus (zproblematizování Filónem Alexandrijským), hypostaze, návrat duše. Augustin a poznání Boha, mysl; Pseudo-Dionysius: teologie; Anselm: rozum a víra; Tomáš Akvinský: poznání Boha, Boží jména; změna pojetí Boha v novověké filosofii (Bůh jako garant poznání nebo garant morálního jednání), Absolutno u německých idealistů, porovnání současných přístupů.

Získané způsobilosti

Student bude způsobilý kriticky hodnotit jednotlivé koncepce Boha v rámci evropských dějin

Literatura

Gilson Etiennes. Bůh a filosofie. Praha, 1994. ISBN 808524165X.Patočka Jan. Sokrates. Praha, 1991. ISBN 8004253830.Platón. Symposion. Praha: Jan Laichter, 1915. ISBN 8072981390.

Požadavky

Absolvování zkoušky

Garant

Mgr. Petr Dvořák, Ph.D.Mgr. Vlastimil Vohánka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Dvořák, Ph.D.Mgr. Vlastimil Vohánka, Ph.D.