Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do patrologie (KFK / ÚPAT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFK / ÚPAT - Úvod do patrologie, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod: obor patrologie-pojem otec-církevní otec, učitel církve, církevní spisovatel-patrologie, patristika, dějiny literaturyApoštolská literaturaPoapoštolská literatura- Klement Římský- Ignác z Antiochie- Polykarp ze Smyrny- DidachéApologeté- List Diognétovi- Justin Mučedník- gnostikové- Irenej z Lyonu- Hippolyt ŘímskýPočátky latinské křesťanské literatury-Tertulián-Cyprián z KarthágaAlexandrijské křesťanství-Filón-Klement Alexandrijský-OrigenésKappadočtí otcové-Basil z Caesareje-Řehoř z Nyssy-Řehoř z NazianzuAugustin z HippoDionýsios AreopagitaMaxim Vyznavač

Získané způsobilosti

Posluchači se seznámí s biografickými daty, literárně historickým rozborem díla a především s přínosem jednotlivých autorů pro další vývoj teologického myšlení.

Literatura

H. Drobner. Lehrbuch der Patrologie. Freiburg, Basel, Wien, 2004. L. Dattrino. Patrologie. Praha, 1994. J. Quasten. Patrology I-IV. Allen (Tex.), 1999. H. Kraft. Slovník starokřesťanské literatury. Kostelní Vydří, 2005.

Požadavky

Písemný test a kolokvium

Garant

doc. ThDr. Václav Ventura, Th.D.

Vyučující

doc. ThDr. Václav Ventura, Th.D.