Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Křesťanské základy sociální práce I (KKS / 2KZS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKS / 2KZS1 - Křesťanské základy sociální práce I, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vztah teologie a sociální práce ? charakteristiky obou oborů, podpora sociálního fungování ze strany teologie, sociální hřích. Význam pastorační práce pro sociální práci. Sociální práce jako diakonie církve ? konstitutivní prvky církve, místo diakonie v životě církve. Pastorační péče o vybranou cílovou skupinu (např. o nemocné). Hlavní body encykliky Deus caritas est, její přínos a význam pro charitativní sociální práci. Sociální rozměr v jednotlivých náboženstvích (přestavení hl. náboženských východisek a pochopení mezilidské solidarity, pomoci, sociální a charitativní činnosti). Sociální rozměr v křesťanství (v učení Ježíše Krista). Křesťanský pohled na smysl utrpení (hlavní body encykliky Salvifici doloris). Sociální rozměr v jednotlivých velkých náboženských systémech (védská náboženství (bráhmanismus), hinduismus, buddhismus, v náboženstvích antického Řecka a Říma. Sociální rozměr v židovství (judaismu) a islámu.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni reflektovat svou odbornost a konkrétní otázky sociální práce ve světle teologických východisek.

Literatura

L. Kropáček. Duchovní cesty islámu. Vyšehrad. 2006. M.Keene. Co by každý měl vědět o židovství. Kalich . H.Kung. Křesťanství a buddhismus. Vyšehrad 1997. T. Halík. Prolínání světů. Lidové noviny 2006.

Požadavky

Denní studium: aktivní účast (nejméně 50%), krátká písemná reflexe na zadané téma, kolokvium ve skupině; kombinovaná forma: aktivní účast (nejméně 50%), krátká písemná reflexe na zadané téma, krátký písemný test

Garant

Mgr. Marta Cincialová, Th.D.

Vyučující

Mgr. Marta Cincialová, Th.D.