Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historie sociální práce v ČR i ve světě (KKS / 7HSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKS / 7HSP - Historie sociální práce v ČR i ve světě, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Stav bádání; Cyrilometodějská mise a tvorba nového sociálního systému; Středověký étos "sociální práce"; Nová politika chudinské péče - 16. století; "Vrchnostenská Caritas" v rakouské monarchii (1740-1848); "Demonstrativní Caritas" (1858-1945)

Získané způsobilosti

Kurz umožňuje studentům diferencovat formy sociální angažovanosti českých i světových dějin. Studenti se naučí vnímat historickou podmíněnost sociálních problémů a kriticky ji zhodnotit. Kurz dále přispívá k posílení vlastní profesní identity sociálních pracovníků.

Literatura

Mollat, M. Die Armen im Mittelalter. München, 1987. RHEINHEIMER, M. Chudáci, žebráci a vaganti. Lidé na okraji společnosti 1450-1850. Praha. MARTINEK, M. a kol. Praktická teologie pro sociální pracovníky. Praha, 2008. Geremek, B. Slitování a šibenice.

Požadavky

Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz/cmtf). Ústní zkouška na základě písemné práce studenta, v níž předloží historický výčet charitních iniciativ a institucí města nejbližšího místu svého trvalého pobytu.

Garant

Mgr. Jakub Doležel, Th.D.

Vyučující

Mgr. Jakub Doležel, Th.D.