Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální ekonomika (KKS / 7SE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKS / 7SE - Sociální ekonomika, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem semináře je seznámit studenta s tou částí ekonomiky, jejímž cílem není pouze prospěch ekonomický, ale hlavně sociální a také environmentální. Student se seznámí s projekty sociálního podnikání v evropském prostředí, naučí se rozlišovat mezi možnými právními formami sociálních firem, s aktuální legislativou a pricipy sociálních firem, jak byly pro české prostředí definovány.Předmět umožní studentovi porozumět významu sociální ekonomiky v českém a evropském kontextu a jejího přínosu pro hodnoty vznikající partnerstvím sektorů. Student se seznámí se subjekty sociálního podnikání v zahraničí a v ČR, pochopí roli sociální ekonomiky a jejích subjektů, naučí se srovnávat právní formy sociálních podniků a vysvětlit význam sociální ekonomiky pro místní rozvoj.Inovace předmětu byla podpořena v rámci projektu Podpora mezioborových studií a inovací studijních předmětů na Univerzitě Palackého v Olomouc, CZ.1.07/2.2.00/28.0091.

Získané způsobilosti

Student získá schopnost reagovat na nové trendy, které přináší rozvoj sektorů a evropské trendy ve spolupráci sektorů při začleňování sociálně vyloučených osob na trh práce, pochopí úlohu občanských organizací při zřizování subjektů sociální ekonomiky a bude umět rozlišovat mezi možnými právními formami a znát způsoby jejich finanční udržitelnosti.

Literatura

Dohnalová Marie, Průša Ladislav. Sociální ekonomika. Praha, 2011. Hunčová Magdalena. Ekonomický rozměr občanské společnosti. Praha, 2010. Dohnalová Marie. Sociální ekonomika, sociální podnikání. Praha, 2012. ISBN 978-80-7357-269-3.Francová, P., Bednáriková, D. Studie infrastruktury sociální ekonomiky v ČR - plná verze. Praha, 2011. ISBN 978-80-260-0715-9.

Požadavky

Student složí písemnou zkoušku, jejímž obsahem bude porozumění rozvíjející se disciplíny sociální ekonomie a jejích subjektů jako nositelů sociální a veřejné přidané hodnoty. Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz/cmtf).

Garant

Ing. Ester Danihelková

Vyučující

Ing. Ester Danihelková