Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie personální politiky v soc. sl. (KKS / 7TP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKS / 7TP - Teorie personální politiky v soc. sl., Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Specifické zaměření, pole působnosti a úloha personálního managementu v neziskové organizaci (vývoj personálního řízení, úloha a zařazení personálního managementu v kontextu organizace a hierarchie, personální oddělení jako servis pro zaměstnavatele i zaměstnance).- Vnější a vnitřní podmínky ovlivňující personální řízení (typy organizace, odpovědnost zaměstnavatele vůči personálu, tzv. lidské zdroje, organizační struktura, pracovní prostředí, klima a kultura v organizaci, identifikace, etické aspekty a moc).- Personální management (pracovní prostředí, péče o zaměstnance, plánování personálu, analýza a popis pracovních míst, odpovědnost a kompetence, kvalifikační a osobnostní profil, kompetence, očekávání a požadavky, personální standardy kvality, formy vedení a řízení, supervize, coaching).- Nový pracovník (kritéria a forma výběru a získávání nových pracovníků, pracovní profil, forma přijímání a proces rozhodnutí, principy zaškolování, zkušební doba).- Personál - lidský zdroj organizace (pracovní náplň, odborné schopnosti a kompetence, zapracování, vzdělávání, kritéria hodnocení a výkonu, odměňování a platové ohodnocení).- Roční rozhovor a hodnocení pracovního výkonu (účel, forma, průběh, platové ohodnocení, definování cíle, vyhodnocení).- Ukončení pracovního procesu (administrativní kroky, závěrečný rozhovor-feedback, hodnocení).- Pracovní tým a spolupracovníci (spolupráce, komunikace, motivace, řešení konfliktů na pracovišti).- Dobrovolní pracovníci a praktikanti (dobrovolná práce z politicko-společenského hlediska, nábor, právní podklady, aspekty motivace, kvalita, pracovní náplň, pojištění).- Rizikové faktory (nemocnost, psychohygiena, syndrom vyhoření, time management).- Platná legislativa ČR v oblasti personalistiky.

Získané způsobilosti

Je zřejmá schopnost orientovat se v tématu a vystihnout problémovou situaci.

Literatura

Wagnerová, I. Hodnocení a řízení výkonnosti. Praha: Grada Publishing, 2008. HRONÍK, F. Hodnocení pracovníků. Praha : Grada Publishing, a.s., 2006. Pilařová, I. Jak efektivně hodnotit zaměstnance a zvyšovat jejich výkonnost. Praha: Grada Publishing, 2008. Bělohlávek, F. Jak vést a řídit lidi: testy, případové studie, styly řízení, motivace a hodnocení. Brno: CP Books, 2005. ISBN 80-251-0505-9.NENADÁL, J. - NOSKIEVIČOVÁ, D. - PETŘÍKOVÁ, R. - PLURA, J. - TOŠENOVSKÝ, J. Moderní systémy řízení jakosti. 2. doplněné vydání. Praha. Management Press. 2002,282 s. REKTOŘÍK, J. a kol. Organizace neziskového sektoru. Praha, 2001. Bělohlávek, F. Organizační chování. Olomouc: RUBICO, 1996 (kap. 2 - 11). Lukášová, R., & Nový, I. Organizační kultura: od sdílených hodnot a cílů k vyšší výkonnosti podniku. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 8024706482.BĚLOHLÁVEK, F. Osobní kariéra. Praha: Grada, 1994. ISBN 807169083X. Bukovjan, P. Personalistika. Praha: ASPI, 20089. Kociánová, R. Personální činnosti a metody personální práce. Praha: Grada Publisching, 2010. ARMSTRONG, M. Personální management . Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-614-5.ARMSTRONG, M. Řízení lidských zdrojů. Praha: Grada, 2002. ISBN 8024704692. Plamínek, J. Sebeřízení - Praktický atlas managementu cílů, času a stesu. Grada Publishing Praha, 2004. Nakonečný, M. Sociální psychologie organizace. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-0577-X.Gruber, D. Time management. Praha: Management Press, 2006.

Požadavky

Student vybere podle závažnosti určitou situaci z oblasti personální politiky ze svého pracoviště, která vyžaduje změnu/zlepšení. V praxi aplikuje teoretické poznatky a zpracuje návrh nového/jiného řešení. Zdůvodní, proč se pro toto řešení rozhodl.Technické požadavky:Rozsah 7-9 stran normalizovaného formátuOdkazy na literaturu a citace dle normy ISO 690 a ISO 690-2Texty budou zaslány elektronicky (pdf)Způsob hodnocení vyučujícím a kritéria:Jednotlivá zadání musejí být ze seminární práce znatelná a konkrétně odpovězena resp. popsána.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejímzpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz/cmtf).Je zřejmá schopnost orientovat se v tématu a vystihnout problémovou situaci.Z textu je zřejmé analytické myšlení a schopnost hledat jiná řešení.Vyučující dá studentovi krátký písemný feedback.

Garant

Mgr. Dita Palaščáková

Vyučující

Mgr. Dita Palaščáková