Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikace poradenství (KKS / APCSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKS / APCSP - Aplikace poradenství, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Specifika osob se zdravotním znevýhodněním/postižením (OZP) aj. skupin klientů sociální práce, vč. pečujících osob. Psychosociální i osobní aspekty postižení a života s ním.Charakteristika postižení vs. handicap (nemoc-porucha-postižení-handicap), jeho osobní i sociální dimenze. Komparace předmětné terminologie.Charakteristika sociálního či sociokulturního znevýhodnění; specifika osob v této cílové skupině.Problematika rizika diskriminace, předpojatosti, sociální exkluze a funkční negramotnosti.Poradenství jako služba eliminující znevýhodnění a sociální vyloučení. Poradenství v systému sociálních služeb a ve sféře rehabilitace či readaptace, resp. resocializace.Základní principy poradenské služby; rozhovor s klientem, druhy a způsoby poskytování služeb (informace, po / rady, vedení, longituidní podpora, hájení - zastupování - zprostředkování, předávání, akutní intervence atd.).Primární - sekundární - terciární prevence v poradenství.Metodika práce poradce (navázání kontaktu, sjednávání schůzek předcházení nedorozuměním, "přetlumočení" zákonných aj. norem do jazyka klienta, odkazování na jiné instituce, zpětná vazba, monitoring, interakce a provázení klienta dalším vývojem, kooperace s blízkými klienta, rodinou).Časoprostorové aspekty poradenské služby.Poradenská specifika (klient a práce s ním) - Klient s tělesným, smyslovým (zrakovým, sluchovým), řečovým (komunikačním) a mentálním postižením; klienti s psychickými poruchami (psychiatricky nemocní); senioři; pečující rodiny. Lidé se sociokulturním handicapem (etnikum, chudoba, imigrace, vzdělanostní deficit, bezdomovectví aj. sociální patologie různé etiologie).Další specifické situace v poradenské práci - sdělování a podpora přijetí špatných zpráv, svízelný klient (agresivita, mlčenlivost, manipulativnost..., "nepříjemný" klient), poradenské pasti, přenos a protipřenos, hranice vztahu poradce - klient.Poradenské pasti a psychohygiena v poradenství.Meziinstitucionální komunikace a kooperace v poradenství.Typologie vybraných poradenských služeb v pomáhajících profesích:Sociální práce - sociální poradenství, odborné sociální poradenství, poradenství jako integrální součást jednotlivých sociálních služeb, sociálně-právní poradenství,občanské poradenství - občanské poradny, SOS, SON atd.,pedagogika (PPP, VP, VŠP),speciální pedagogika (SPC, SVP),státní správa, trh práce, justice, zdravotnictví aj.,duchovní sféra - církve a náboženské společnosti, duchovní v roli poradce, spirituální rozměr poradenské činnosti.NNO a svépomocné organizace, peer counselling,Internetové poradenství.Krizová intervence a TKI.Metodologie zpracování poradenské kasuistiky.Příklady z praxe.

Literatura

Slowík, J. Komunikace s lidmi s postižením. GABURA, J., PRUŽINSKÁ, J. Poradenský proces. Praha, 1995. Novosád, L. Poradenství pro osoby se zdravotním a sociálním znevýhodněním. Schavel, M., Oláh, M. Sociálne poradenstvo. MATOUŠEK, O., KOLÁČKOVÁ, J., KODYMOVÁ, P. Sociální práce v praxi. Praha, 2005. ISBN 80-7367-002-X.Úlehla, I. Umění pomáhat. Praha: SLON, 1999. ISBN 80-85850-69-9.Zákony č.101/2000, č. 108/2006 a Vyhl. č. 505. Michalík, J. Zdravotní postižení a pomáhající profese. MKF Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví. Praha: Národní rada osob se zdravotním postižením ČR 2008. VENGLÁŘOVÁ, M. Problematické situacew v péči o seniory. Praha, 2007. ISBN 978-80-247-2170-5.Schmidbauer, W. Psychická úskalí pomáhajících profesí. Praha: Portál, 2000. ISBN 80-7178-312-9.Novosád, L. Tělesné postižení jako fenomén a životní realita. Krhutová, L. Teorie a modely zdravotního postižení. Sociální práce / Sociálna práca, 2010, 4, s. 49-59. Úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením. Sbírka mezinárodních smluv č. 10/2010, částka 4, s. 66 -128.

Garant

PhDr. Mgr. Libor Novosád, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. Libor Novosád, Ph.D.