Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Conflict Resolution (KKS / CR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKS / CR - Conflict Resolution, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seznam témat přednášek a seminářů:- Úvod- Přírodní zdroje a konflikty. Voda jako zdroj konfliktů.- Občanské války- Konflikty v Latinské Americe- Kosovská krize- Konflikty v postsovětském prostoru. Případová studie (a následná simulace konference k řešení konfliktu): separatistické regiony Gruzie.- Konflikty v Asii: případ Kašmíru a Pákistánu.- Islám, islamismus a konflikty- Mezinárodní intervence- Poválečná rekonstrukce a konsolidace.Simulace konference k řešení konfliktu v Bosně.

Získané způsobilosti

Po ukončení semestru by studenti měli být schopni:-kriticky analyzovat hlavní trendy v oboru řešení konfliktů-chápat hlavní výzvy oboru; očekává se, že posluchači budou schopni popsat a analyzovat několik konkrétních konfliktů, uvést jejich příčiny a debatovat o vývoji a řešení těchto konfliktů-kriticky hodnotit základní literaturu oboru

Literatura

Zolberg, A. R., Benda, P. M. Global Migrants, Global Refugees. Problems and Solutions. Stedman, S. J., Rotchild, D., Cousens, E. M. (eds). Ending Civil Wars. International Peace Academy, 2002. Carlsnaes, W., Risse, T., Simmons, B. A. (eds). Handbook of International Relations. Walzer, M. Just and Unjust Wars. A Moral Argument with Historical Illustrations. 2000. Barša, P., Strmiska, M. Národní stát a etnický konflikt. Politologická perpektiva. 1999. Kaldor, M., Karl, T. L., Said, Y. (eds). Oil Wars. Pluto Press, 2007. Shaxson, N. Poisoned Wells. The Dirty Politics of African Oil. Honig, J. W., Both, N. Srebrenica: A Record of War crimes. 1996. Wallensteen, P. Understanding Conflict Resolution. War, Peace and the Global System. 2002. Ney, J. S. Understanding International Conflicts. An Introduction to Theory and History. 2007. Stoessinger, J. G. Why nations go to war. 2005.

Požadavky

Studenti jsou povinni mít přečtenou základní literaturu a být schopni diskutovat o problémech v ní nastíněných. Od každého posluchače se očekává aktivní zapojení v seminářích. Aktivní zapojení při simulaci konference o řešení konfliktu v Bosně je podmínkou absolvování kurzu. Student je též povinen napsat závěrečný test a odevzdat recenci jedné, s vyučujícím konzultované knihy. Podrobnější informace budou uvedeny v konkrétním sylabu.

Garant

prof. PhDr. Miloslav PojslMgr. Markéta Žídková

Vyučující

prof. PhDr. Miloslav PojslMgr. Markéta Žídková