Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etnické menšiny a sociální vyloučení (KKS / EMSV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKS / EMSV - Etnické menšiny a sociální vyloučení, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Etnogeneze národú, teorie existence národů, jazykové a politické hranice, specifika postavení etnických (národnostních) menšin, etnické konflikty, asimilace a separace, varianty řešení mezietnických vstahů, vícdimenzionální vyčleňování, překonávaní stereotypú (my a oni), modely kooperace, romská národnostní menšina a její specifická existence (Evropská národnostní menšina).

Získané způsobilosti

Studenti získají dovednosti ve studiu tradiční apostradiční komunity v přesvědčení, že základní rysysociální instituce budou více zřejmé než v moderní apostmoderní společnosti. Klíčová analýza: etnické skupiny, etnické identity, kmen, národnost, národ, etnocentrismus, akulturace, kulturní a sociální změna, asimilace, sociální začlenění a integrace.

Literatura

Jakoubek, M. Cikáni a identita. Praha, 2008. ISBN 978-80-7387-105-5.Tesař,P. Etnické konflikty. Praha, 2007. ISBN 978-80-7367-097-9.Šatava, L. Jazyk a identita etnických menšin. Praha, 2001. ISBN 80-90252-1-5.Gellner, A. Národy a nacionalismus. Praha, 1993. ISBN 80-901381-1-X.Hroch,M. V národním záujmu. Praha, 1999. ISBN 80-7106-298-7.

Požadavky

Studenti po absolvování cyklu přednášek si múžou vybrat s ponuky odborné literatury resp. si vyberou literaturu podle subjektívniho uvážení (reflexe přednášek). Vybratá poblikace (i více) je studentem analyzovaná, každý vytvoří subjekticvní, kritický pohled uvedeného textu, jeho komparace a hodnocení. V připade neujasnení témy, odmítnutí hodnocení,přednášejíci přistoupí k individuální interwiev k dané problematice.

Garant

prof. PhDr. René Lužica, ArtD.

Vyučující

prof. PhDr. René Lužica, ArtD.