Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropská sociální politika a právo (KKS / ESPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKS / ESPP - Evropská sociální politika a právo, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět bude vyučován v pěti blocích vždy po čtyřech vyučovacích hodinách:1. Úvod, opakování, mezinárodní kontext a zdroje sociální politiky EUOrganizace kurzu, studijní povinnosti, atd.Opakování obsahu předchozího studia - mezinárodní kontextZakotvení iniciativ EU v oblasti sociální politiky v činnosti OSN, MOP, WHORada Evropy a její právní prameny, Charta základních práv a svobod, Evropská sociální chatadalší mezinárodní právní prameny2. Vývoj evropské sociální politiky v kontextu evropské integrace; obsah "sociální politiky" EUKlíčové události pro vývoj sociální politiky EU v kontextu vývoje evropské integraceDopady smluvních revizí na působení EU v sociální oblastiDopad rozšiřování EU na působení EU v sociální oblastiObsah "sociální politiky" - oblasti tradičně zahrnované do rámce sociální politiky, v nichž se EU angažuje (zaměstnanost, bezpečnost práce, sociální inkluze, prevence sociálního vyloučení, rovné příležitosti, sociální ochrana, atd.)Legitimizace působnosti EU v sociální oblasti, logika prohlubování angažovanosti EU v kontextu vývoje integrace3. Legislativní nástroje pro implementaci sociální politiky EU a jejich reflexe v právu ČRLegislativní nástroje ("negativní integrace") jako nástroj sociální politiky EU - vymezení působnosti a omezení působení EU v dané oblastiVýznamné legislativní iniciativy (směrnice) a jejich transpozice do českého práva4. Reflexe sociální politiky ve strategických dokumentech EU a nelegislativní (měkké) nástroje sociální politiky EU a jejich implementace v EUOtevřená metoda koordinace jako nástroj implementace sociální politiky EU, legitimizace, vývoj a zdroje metody (Essenský summit, Amsterdamská smlouva, Evropská strategie zaměstnanosti, Lisabonská strategie, mainstreamizace po roku 2005, zakotvení v primárním právu po Lisabonské smlouvě)Kompontenty měkkých metod tvorby politiky a logika jejich fungováníExistující OMK v sociální politice EU a jejich specifika (ESZ, SPSI, příp. další minoritní koordinační iniciativy)Sociální politika v klíčových strategických dokumentech EUReflexe měkkých nástrojů v ČR, způsob jejich fungování a reálný dopad5. Kohezní politika EU jako nástroj implementace sociální politiky EU a její dopad na ČRSystém fondů EU a jejich aplikaceESF jako nástroj pro implementaci sociální politiky EUProvázanost mezi cíli sociální politiky EU a implementací strukturálních fondů (především potom provázanost ESF a EZS)Dopad strukturálních fondů v ČR v sociální oblasti a v politice zaměstnanosti

Získané způsobilosti

Výuka sociální politiky a práva tvoří druhý blok přednášek z oblasti mezinárodních předpisů a zkušeností. Posluchač se naučí rozumět evropské sociální politice, logice jejího fungování i aplikaci v členských státech. Naučí se rozpoznávat oblasti sociální politiky, které jsou bezprostředně vystaveny iniciativám EU a bude schopen se zorientovat ve velmi nesourodém souborů relevantní dokumentace. Porozumí provázanosti a doplňkovosti (i konfliktům mezi) národních sociálních politik a evropských předpisů.

Literatura

Maydell, B.v. et al. Enabling Social Europe. Springer, 2006. pp. 91-156; 267-300. Hnatrais, L. Social Policy in the European Union. Palgrave Macmillan, 2007. Tomeš, I. Koldinská, K. Sociální právo Evropské Unie. C.H.Beck, 2004.

Požadavky

Složení zkoušky

Garant

Mgr. Lukáš Maláč

Vyučující

Mgr. Lukáš Maláč