Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Globální environmentální problémy (KKS / GEP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKS / GEP - Globální environmentální problémy, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Globální problémy - vymezení problematiky. Vývoj života na Zemi. Základní údaje o biosféře. Změny a "katastrofy" v historii způsobené přírodními faktory.2. Vymezení životního prostředí člověka v průběhu 40 000 let kulturní evoluce. Vliv a význam tzv. zemědělské revoluce a industriální revoluce.3. Charakteristika vybraných současných globálních problémů: násilí, populační trendy, potravinový problém, zdravotní stav obyvatel, problém chudoby.4. Pojmy ekologické krize: ohrožení biodiverzity, hospodaření s lesy, půdou a vodou, šíření pouští, znečištění atmosféry a narušení klimatu.5. Ostatní globální problémy: energie, suroviny, odpady, lidská sídla, využití oceánů, moří a Antarktidy, institucionální uspořádání.6. Mezinárodní aktivity směřující ke změně stavu (zpráva Komise OSN pro životní prostředí a rozvoj, zpráva Komise pro globální řízení, konference v Riu 92, 97, konference v Johannesburgu 2002). Návrhy na reformu OSN.7. Vize globálního Marshallova plánu. Programy humanitární pomoci a rozvojové spolupráce jako příspěvek k řešení globálních problémů

Získané způsobilosti

Orientace v uvedené problematice.

Literatura

Nováček, P. Křižovatky budoucnosti. Směřování k udržitelnému rozvoji a globálnímu řízení. Praha: GplusG, 1999. NOVÁČEK, P. - HUBA, M. - MEDERLY, P. Ohrožená planeta na prahu 21. století. Olomouc: Univerzita Palackého, 1998. 217 s. Nováček, P., Huba, M. Šok z prosperity. Čítanka z globální problematiky. I. - III. díl. Olomouc, Bratislava: Vydavatelství Univerzity Palackého, Spoločnosť pre trvalo udržateľný život, 1995.

Požadavky

získání zápočtu

Garant

doc. RNDr. Pavel Nováček, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Pavel Nováček, CSc.