Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická východiska sociálních politik (KKS / HVSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKS / HVSP - Historická východiska sociálních politik, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je věnován třem základním formám dobročinnosti, a to daru, půjčce a nabídce práce. Obsahově nejrozsáhlejší je blok věnovaný daru, započatý výkladem o výhodách kooperace, ilustrovaných nejen na příkladech z živé přírody, ale i na příkladech teorie her. Na to naváže podrobnější popis konceptu ekonomiky daru a jejích podob v primitivních společnostech a rozvíjejících se civilizacích Západu. Proměny ekonomiky daru a jejích podob v oblasti Occidentu budou vedeny v historickém kontextu až do 19. století, kdy bude věnována zvláštní pozornost kořenům vzniku sociálního státu v Evropě a rozvoji filantropie v USA. Blok věnovaný ekonomice daru bude zakončen diskusí o funkčnosti institucí sociálního státu a jeho dnešní krizi.Druhý blok bude věnován problematice nabídky práce jako svébytné podoby dobročinnosti, v chronologickém vývoji od antického odtažitého přístupu k manuálním činnostem, přes benediktinské docenění práce (Ora et labora) k raně novověkým reformám chudinské péče v duchu J. L. Vivese a jeho traktátu De subventionem pauperum, který trvale etabluje v evropské dobročinné praxi instituce nabízející práci. Pro další tři století se v některých oblastech stane pracovní dům hlavním pilířem chudinské péče. Blok věnovaný nabídce práce bude zakončen reflexí současných podob a problémů aktivní politiky zaměstnanosti.Třetí blok bude věnován dobročinným půjčkám, které mají člověku umožnit vymanit se vlastními silami z chudoby. Dobročinné půjčky jsou úzce spojeny s otázkou dovolenosti úroku, která byla zodpovězena různými způsoby, v závislosti na stavu a vývoji ekonomiky. Organizované fondy pro poskytování nízkoúročených dobročinných půjček máme již ve starověkém Řecku a Římě, nového rozkvětu se jim dostalo v renesanční Itálii díky podpoře františkánů a z Itálie se rozšířily po celém románském světě, kde zčásti existují dodnes. V našich zemích jsou nízkoúročené půjčky spojovány s náboženskými nadacemi v barokním období, od 19. století se stále častěji vyskytují lokální záložny a spořitelny, spojené s vysokou sociální kontrolou poskytovaných úvěrů. Blok bude zakončen přehledem současné podoby mikrokreditů v rozvojovém světě.

Literatura

MAUSS, M. Esej o daru, podobě a důvodech směny v archaických společnostech. Praha: Sociologické nakladatelství, 1999. ISBN 80-85850-77-X. Svoboda, František. Tři archetypy evropské sociální politiky. Brno: Munipress, 2012. Musil, Libor (ed.). Vývoj sociálního státu v Evropě. Brno: Doplněk 1996.

Požadavky

četba povinné literatury

Garant

doc. Ing. František Svoboda, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. František Svoboda, Ph.D.