Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturní a sociální antropologie (KKS / KSA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKS / KSA - Kulturní a sociální antropologie, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Člověk, předmět antropologického výskumu, geneze antropologie, formování a vývoj kulturní a sociální antropologie, souvislosti se sociální prací, antropologické směry a školy (evolucionizmus, difuzionizmus a kulturní okruhy, funkcionalismus, struktualismus, konfiguracionalismus), charakteristika pojmů: kulturní dezintegrace, akulturace, etnocentrizmus, kulturní konflikt, sociokulturní regulativy, subkultura a kontrakultura, kulturní relativismus, kulturní vzor a změna. Antrololog v terenní a komunitní práci.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu získá student přehled o antropologických teorijích a praktického využití v terenní a komunitní práci. Budoucí sociální pracovník se obohatí kompetencemi v komunikaci s romským klientem, žadatelem o azyl a humanitární práci v mimoevropských zemích.

Literatura

Augé, Marc. Antropologie současných světů , Atlantis, Praha 1999. Van Dülmen, Richard:. Bezectní lidé. O katech, děvkách a mlynářích. Nepočestnost a sociální izolace v raném novověku. Praha 2003. Van Dülmen, Richard:. Historická antropologie. Vývoj, problémy, úkoly, nakladatelství Dokořán 2002. Kolektiv. Sociální a kulturní antropologie. Praha Slon, 2000. ISBN 80-8585-029-X.Sartori, G. Strany a stranické systémy. CDK, Brno, 2005. Soukup, M. Základy kulturní antropologie. Praha: Akademie veřejné správy, 2009. ISBN 978-80-87207-03-1.

Požadavky

Student ukončí předmět seminární prácí na nekterou s tem přednášek. Požadavkem je samostatní kritický přístup k výberu a analýze antropologického textu. V rámci hodnotení práce se uskuteční i interwiev s každým studentem.

Garant

prof. PhDr. René Lužica, ArtD.

Vyučující

prof. PhDr. René Lužica, ArtD.