Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kat. soc. etika pro sociální práci (KKS / KSESP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKS / KSESP - Kat. soc. etika pro sociální práci, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah předmětu je vymezený následujícími tématickými bloky:1) Základní východiska etiky, individuální a sociální etika, základní soc.etické teorie, východiska církevní sociální etiky (zásady a hodnoty)2) Lidská důstojnost, biblická východiska lidské důstojnosti, křesťanský pohled na člověka, spirituální dimenze lidské existence3) Základní východiska Etického kodexu soc. pracovníků; řešení etických dilemat4) Etické kontexty soc. práce s manželstvím a rodinou (právo na manželství, trvalost manželství, přijetí a narození dítěte, otcovství a mateřství, výchovná úloha, odpovědnost rodiny za nemocné, staré, postižené)5) Etické kontexty soc. práce se seniory; umírání, smrt, eutanázie6) Etické kontexty soc. práce s osobami se zdravotním a mentálním postižením7) Základní etická východiska komunikace s klientem

Získané způsobilosti

Student bude schopen vztáhnout východiska katolické sociální etiky na konkrétní vybrané problematiky své budoucí profese a hlouběji porozumět etickým dilematům, která s ní souvisí, a aplikovat požadavek křesťanské lásky k bližnímu v konkrétní situaci sociálního pracovníka.

Literatura

AA.VV. Etika a lidská práva v sociální práci. církevní dokument. Kompendium sociální nauky církve. 2008. Anzenbacher, Arno. Křesťanská sociální etika. Matoušek a kol. Metody a řízení sociální práce. Skoblík, Jiří. Přehled křesťanské etiky.

Požadavky

Aktivní účast na hodinách (což předpokládá seznámení s vybranými texty povinné literatury zadané vyučujícím) a splnění závěrečného zápočtového testu.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz/cmtf)

Garant

ThLic. Michal Umlauf