Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nové přístupy v humanitární pomoci 1 (KKS / NPHP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKS / NPHP1 - Nové přístupy v humanitární pomoci 1, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy a vztahyDefinice humanitární pomoci v sociálním a teologickém kontextu. Humanitární pomoc, rehabilitace a rekonstrukce jako sociální proces ovlivněný různými kulturami a náboženstvími.2. Chudoba, zranitelnost, následné katastrofy a konflikty jako příčiny vyvolávající mezinárodní pomoc.3. Mezinárodní sociální práce.Mezinárodní sociání práce a její místo v zahraniční pomoci. Globální kontext a globální aspekty sociální práce. Druhy sociální práce ve skupinách a komunitách.4. Hodnoty, principy, etické teorie v humanitární pomoci.Etický rámec, etická dilemata.5. Etická dilemata v zahraniční pomoci. Příklady, jejich řešení, opatrnost a praktická moudrost.6. Řetězec poskytovatelů pomoci - donoři, příjemci pomoci a zprostředkovatelé. Jejich vliv na poskytování pomoci, jejich zájmy a motivace, etika daru.

Získané způsobilosti

Student bude schopen orientovat se v problematice zahraniční pomoci a najít vhodná a současná řešení pro různé specifické skupiny a druhy problémů, které nastávají ve světě díky chudobě, konfliktům a přírodním katastrofám. Bude si vědom odpovědnosti spojené s řešením etických problémů a dilemat.

Literatura

Easterly. Břímě bílého muže. Akademia, 2010. Benedikt XVI. Caritas in Veritate. Kostelní Vydří, 2009. Slim. Claiming a Humanitarian Imperative. Oxford, 2006. Terry. Condemned to Repeat?. Cornel University, 2002. Benedikt XVI. Deus Caritas Est. Praha: Paulínky, 2006. Divisova. Disaster Risk Reduction. Praha, People in Need, 2010. Slim. Dissolving the diference between humanitarism and development. Development in Practice, 10,3, 2000. Anderson. Do no harm. Lyne Riener Publisher, 1999. Wess, Collins. Humanitarian Challenges and Intervention. Westview Press, 2000. Cox, Pawar. International Social Work. Sage Publications, 2006. Bankoff, Frerks, Hilhorst. Mapping Vulnerability. London, 2004. National Research Council. Psychological Concepts in Humanitarian Work with Children: A Review of the Concepts and Related Literature. Washington, The National Academic Press, 2003. Hilhorst. Saving lives or societies. Wageningen, 2008. Slim. The Grammar of Aid. Osford, 2008. Šolcová. Vývoj resilience v dětství a dospělosti. Praha: Grada, 2009.

Požadavky

Průběžné studium zadaných materiálůdiskuse o obsahu těchto materiálůúspěšné vykonání závěrečné zkoušky

Garant

Ing. Mgr. Květoslava Princová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Mgr. Květoslava Princová, Ph.D.