Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rodinná politika (KKS / RP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKS / RP - Rodinná politika, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Potřebnost rodinné politiky v kontextu proměn rodiny; témata současné rodinné politiky; modely rodinných politik v zemích OECD; tvorba rodinných politik (přístupy, subjekty); cíle, nástroje, dopady a diskuse; vývoj rodinné politiky v českém kontextu; současná česká rodinná politika.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni charakterizovat význam rodiny v současné společnosti, zdůvodnit potřebu rodinné politiky, představit základní modely rodinných politik a diskutovat o jejich výhodách, nevýhodách a podmíněnostech, popsat současnou podobu české rodinné politiky.

Literatura

TOMEŠOVÁ BARTÁKOVÁ, Helena. Cesta zpátky. Návrat žen po rodičovské dovolené na trh práce v České republice. Brno: Masarykova univerzita, 2009. Saxonberg, S. & Sirovátka, T. Failing family policy in post-Communist Central Europe. Journal of Comparative Policy Analysis: Research and Practice, 8(2), pp. 189 ?202. 2006. KŘÍŽKOVÁ, Alena (ed.); SLOBODA, Zdeněk; DUDOVÁ, Radka; MAŘÍKOVÁ, Hana. Podmínky rodičovství v podnikovém prostředí v mezinárodním srovnání. Sociologické studie. Praha: SOÚ AV ČR, 2007. SIROVÁTKA, Tomáš et al. Rodina, děti a zaměstnání v české společnosti. Boskovice: František Šalé ? ALBERT, 2008. SIROVÁTKA, Tomáš et al. Rodina, zaměstnání a sociální politika. Boskovice: František Šalé ? ALBERT, 2006. SIROVÁTKA, Tomáš. Rodinné chování a rodinná politika v České republice. P. Mareš, T. Potočný (eds.): Modernizace a česká rodina. s 37-60. Brno: Barrister a Principal, 2003. ISBN 80-86598-61-6.POTŮČEK, Martin. Účinná rodinná politika v měnícím se světě. Příspěvek na mezinárodní konferenci ?Rodina a rodičovství na prahu 21. století ? podoba a proměny rodiny, partnerství a rodičovství v současné společnosti jako výzva pro politickou praxi?. 2005.

Požadavky

Četba zadaných textů, účast v diskusi

Garant

Mgr. Hana Šlechtová, Ph.D.