Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie soukromého života a rodiny (KKS / SSŽ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKS / SSŽ - Sociologie soukromého života a rodiny, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Soukromý/ veřejný život (pojmy, souvztažnost); struktura současné rodiny a srovnání s minulostí; funkce současné rodiny a srovnání s minulostí; pár a intimita, věrnost a nevěra v současném (západním) společenském kontextu; rodičovství, role dítěte a postavení rodin s dětmi; mezigenerační vztahy v rodině a příbuzenstvu; rozpad manželství - souvislosti a důsledky; ´neúplné´ rodiny; kvazi-rodinné a ne-rodinné formy rodinného života; soukromý život v totálních institucích.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni identifikovat hlavní sociologické zákonitosti a vysvětlení v pozadí jevů týkajících se soukromého života v současnosti.

Literatura

SINGLY, Francois de. Sociologie současné rodiny. Praha : Portál., 1999. SÝKOROVÁ, Dana. Bezdětnost ve stáří. CHALOUPKOVÁ, Jana. Diferenciace motivů svobodného mateřství:. SDA Info 2007, Vol. 1, No. 2: 127-140. 2007. CHALOUPKOVÁ, Jana. Dohromady, nebo každý zvlášť? Hospodaření s příjmy. Sociologický časopis/Czech Sociological Review 5: 971?986. 2006. MOŽNÝ, Ivo. Rodina a společnost. Praha : SLON., 2005. BARTOŠOVÁ, Michaela. Věřící singles ve světle měnících se forem praktikování víry a. Gender rovné příležitosti výzkum 1: 15-19. 2006. HAMPLOVÁ, Dana. Životní spokojenost, štěstí a rodinný stav. Sociologický časopis/Czech Sociological Review, 2006, Vol. 42, No. 1: 35?55. 2006.

Požadavky

Účast na semináři, četba zadaných textů.

Garant

Mgr. Hana Šlechtová, Ph.D.