Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie korelace teol. a hum. základů SP (KKS / TKTHZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKS / TKTHZ - Teorie korelace teol. a hum. základů SP, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teorie "připojovacích míst" sociální práce pro teologii; Teorie "konvergencí" sociální práce a praktické teologie; Heinrich Pompey a jeho teorie vztahu SPR a teologie; Anglosaské přístupy; Německé přístupy.

Získané způsobilosti

Student získá schopnost interpretovat výsledky teologického výzkumu s ohledem na sociální práci a integrovat je do vlastní praxe a naopak označit možné spojnice výzkumných otázek SPR s teologickou reflexí.

Literatura

AHEARN, F. (ed.). a. Journal of Religion&Spirituality in Social Work. North American Association of Christians in Social Work. b. Christianity & Social Work: an International Journal. POMPEY, H. Caritas ? Das menschliche Gesicht des Glaubens : Ökumenische und internationale Anstöße einer Diakonietheologie. Würzburg, 1997. LECHNER, M. Theologie in der Sozialen Arbeit : Begründung und Konzeption einer Theologie an Fachhochschulen für Soziale Arbeit. München, 2000. KROCKAUER, R. et al. Theologie und Soziale Arbeit : Handbuch für Studium, Weiterbildung und Beruf. München: Köser-Verlag, 2006. c. HUGEN, Beryl, SCALES, Laine T. (eds.) . Christianity and Social Work. Readings on the Integration of Christian faith and Social Work Practice. Botsford, 2008. Martinek, M. a kol. praktická teologie pro sociální pracovníky. Praha, 2008. Bohlen, S. Teologie a sociální práce ? podněty pro dialog. In Opatrný, Michal-Lehner, Markus a kol. Teorie a praxe charitativní práce. České Budějovice, 2010.

Požadavky

Student složí ústní zkoušku, jejímž obsahem bude porozumění vztahu teologie a humanitních věd, porozumění hlavním prvkům výzkumných metod v teologii, kritické zhodnocení výsledků interdisciplinárních výzkumů, schopnost integrace charitně teologických a sociálně pracovních výzkumů do sociální praxe.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz/cmtf)

Garant

Mgr. Jakub Doležel, Th.D.prof. Heinrich Pompey, Dr.

Vyučující

Mgr. Jakub Doležel, Th.D.prof. Heinrich Pompey, Dr.