Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy mezinárodního práva (KKS / ZMP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKS / ZMP - Základy mezinárodního práva, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Mezinárodní právo humanitární (předmět, postavení v systému mezinárodního práva)Právo na užití síly (ius ad bellum - sebeobrana, kolektivní donucovací akce, humanitární intervence, odpovědnost k ochraně, souhlas státu)Působnost norem mezinárodního humanitárního právaTypologie konfliktůZásady práva ozbrojených konfliktůStatut v právu ozbrojených konfliktů (kombatant, civilista, nelegální kombatant)Ženevské právoHaagské právoMezinárodní humanitární právo a právo lidských právMezinárodní humanitární právo a mezinárodní právo trestní (válečné zločiny)Role a význam MVČKHumanitární pomoc v právu ozbrojených konfliktů

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti a dovednosti týkající se popisu a analýzy základních pojmů v oblasti mezinárodního humanitárního práva.

Literatura

Sassoli, M., Bouvier, A. How Does Law Protect in War. Geneve: Mezinárodní výbor Červeného kříže, 1999. Gray, Ch. International Law and the Use of Force 3rd ed. Oxford University Press, 2008. Čepelka, Č. - Šturma, P. Mezinárodní právo veřejné. Praha, 2008. David, V. a kol. Mezinárodní právo veřejné s kasuistikou. Praha, 2011. Fleck, D. The Handbook of International Humanitarian Law. Oxford, 2008.

Požadavky

Pro získání zkoušky je nezbytná aktivní účast na přednáškách a plnění úkolů stanovených vyučujícím. Účast na písemné zkoušce není podmíněna získáním zápočtu.

Garant

PhDr. Mgr. Eva Kubíčková

Vyučující

PhDr. Mgr. Eva Kubíčková