Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie a náboženství (KKV / 3PN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKV / 3PN - Psychologie a náboženství, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět psychologie náboženství. Theologie a psychologie. Theologická antropologie. Magie, mýtologie, démonologie, báje, pohádky a jejich vztah k náboženství z psychologického hlediska. Psychologismus ve výkladu náboženství.2. Psychologická struktura náboženství. Nadpřirozené, Bůh, bohové, idea božství. "Tajemné síly". Dobro a zlo. Nebe, peklo, ráj. Posvátné a profánní. Mýty3. Funkce náboženství v životě lidí. Psychologické, psychosociální, psychohygienické a psychoterapeutické aspekty působení náboženství. Co jednotlivá náboženství očekávají od svých věřících a co jim nabízejí. Problém spásy, vykoupení, osvobození, transcedence. Spiritualita.(viz též § 6)4. Existence náboženského smyslu a náboženské potřeby. Problém duše. Spirituální inteligence. Náboženská zkušenost a prožívání vztahu k Bohu / bohům. Osobní vztah k nadpřirozenému / posvátnému. Viz též § 65. Duchovní život. Kontemplace, meditace, modlitba a jiné formy duchovní komunikace. Mystéria, mystika, klausura. Obřady. Šamanismus.6. Víra a nevěra jako psychologický jev. Co znamená věřit. Náboženské pochyby. Zdroje víry. Zbožnost. Falešné představy o Bohu. Vývoj osobní zbožnosti. Fenomén "vyhoření" a konverze. Hereze. Sekularizace.7. Projevy náboženské víry. Účast na obřadech, náboženský život věřících. Církve jako společenství. Rituály jako forma sociálního styku. Psychologické kořeny fundamentalismu.8. Lidský úděl a jeho řešení v náboženství. Hřích, vina, odpuštění, odčinění. Utrpení a jeho překonání, osud, úspěch, štěstí z hlediska psychologie náboženství. Nemoc, umírání, smrt. Psychologická teorie hříchu.9. Psychopatologie a náboženství. Posedlost a duševní poruchy. Exorcismus. Zvláštní náboženské fenomény: Reinkarnace, extáze, zázrak aj.10. Výzkum v psychologii náboženství. Metodologické a metodové problémy.

Získané způsobilosti

Studenti budou mít základní přehled o psychologickém přístupu k náboženství

Literatura

Fontana, D. Psychology, Religion and Spirituality. Boublík, V. Teologická antropologie. Holm, N. G. Úvod do psychologie náboženství.

Požadavky

Seminární práce o vybraném problému, diskuse/referát v semináři, zápočet

Garant

prof. PhDr. Vladimír Smékal, CSc.