Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hodnoty a výchova (KKV / HAV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKV / HAV - Hodnoty a výchova, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Student bude uveden do problematiky hodnotové orientace dnešního člověka a definovaní pozitivních hodnot. Předmět navazuje na předmět Výchova a charakter a zaměřuje se na hodnotový žebříček dnešního člověka a posilování pozitivních hodnot v současném světě. Studující bude na základě teoretických poznatků schopen pojmenovávat vlivy a faktory, které působí na utváření hodnotové orientace. Osvojením si vhodných metod a znalostí morálního vývoje jedince dokáže vytvořením programu pro příslušnou věkovou skupinu posilovat pozitivní hodnoty.

Získané způsobilosti

- rozšíření teoretických vědomostí pro praxi- vnímání výchovy a osobnosti vychovávaného v jeho komplexnosti- kompetence k organizaci a řízení programů na rozvoj kladných hodnot - kompetence k tvorbě programů se zaměřením na rozvoj pozitivních hodnot pro různé věkové skupiny

Literatura

Göbelová, T. Hodnotová výchova v pedagogické praxi. Prudký, L. Hodnoty a normy v české společnosti - stav a vývoj v posledních letech. Šimoník, O., Horká, H., Střelec, S. Hodnoty a výchova. Prudký, I. Inventura hodnot. Eyrová, L. Jak naučit děti hodnotám. Roubalová, M., Pospíšil, J. Výchova k hodnotám v kontextu pluralitní a multikulturní společnosti.

Požadavky

Pomocí příběhů a modelových situací připravit a podrobně naplánovat program na rozvoj hodnotové orientace pro vybranou věkovou skupinu. Na základě znalostí morálního vývoje a věkových zvláštností jedince volit vhodné metody práce. Charakterizovat jednotlivá stádia morálního vývoje jedince

Garant

doc. Dr. Ludvík Dřímal, Th.D.Mgr. Marcela Fojtíková Roubalová, PhD.PhDr. Ing. LUDMILA Siarda Trochtová

Vyučující

doc. Dr. Ludvík Dřímal, Th.D.Mgr. Marcela Fojtíková Roubalová, PhD.PhDr. Ing. LUDMILA Siarda Trochtová