Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunity a společenství (KKV / KS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKV / KS - Komunity a společenství, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti budou seznámeni s velkými i menšími komunitami a společenstvími, které působí v oblasti volného času. Na základě znalostí a vědomostí z předmětu Základy religionistiky a Sociálně patologické jevy z bakalářského stupně studia a předmětu Diagnostika sociálně patologických jevů dokáže student rozpoznat znaky zdravého společenství a komunity, případně odhalit nezdravé prvky. V případě prokázání bude schopen s ohledem na zaměření a filozofii komunity nebo společenství navrhnout a zrealizovat nápravné řešení. Seznámí se s potřebnými kompetencemi pro využití významu komunity a skupiny v pedagogickém procesu. Význam komunity a skupiny v životě člověka z vývojového a historického hlediska.

Získané způsobilosti

- rozšíření teoretických vědomostí pro praxi- vnímání rozdílů mezi komunitami a společenstvími- kompetence k organizaci a řízení komunit a společenství- kompetence k tvorbě programů pro konkrétní věkové skupiny v rámci komunit a společenství s ohledem na filozofii a orientaci dané skupiny

Literatura

H.J. Störig. Malé dějiny filosofie. Kostelní Vydří, 2000. F. Ricken. Antická filosofie. Olomouc, 2002. G. Reale, D. Antiseri. Il pensiero occidentale. Brescia, 1985. G. S. Kirk, J. E. Raven, M. Schofield. Předsókratovští filosofové. Praha, 2004. Peck, M. S., Zábranský, T., & Záleský, D. V jiném rytmu: vytváření komunit. Olomouc: Votobia, 1995. ISBN 8085619776.

Požadavky

Na základě poznatků o konkrétní komunitě nebo společenství dokáže podrobně naplánovat za použití vhodných metod program pro konkrétní věkové a sociální skupiny s ohledem na zaměřené komunity nebo společenství.

Garant

Mgr. Marcela Fojtíková Roubalová, PhD.doc. Dr. Rudolf Smahel, Th.D.

Vyučující

Mgr. Marcela Fojtíková Roubalová, PhD.doc. Dr. Rudolf Smahel, Th.D.