Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mimoškolní didaktika (KKV / MD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKV / MD - Mimoškolní didaktika, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět Mimoškolní didaktika je věnován pedagogické práci s didaktickými kategoriemi a staví na základech předmětu Obecná didaktika a výběrových metodikách zájmových činností (hudební výchova, výtvarná výchova, dramatická výchova, humanitní oblast, přírodovědná oblast, tělesná výchova a pohybová rekreace, duchovní rozměr, výpočetní technika), které studenti absolvovali v bakalářském studiu. Sociální pedagog by měl být schopen nejen s didaktickými kategoriemi sám pracovat, ale také je diagnostikovat v praxi a navrhovat odpovídající výchovně vzdělávací cesty preventivní i intervenční. Tematicky proto bude předmět zaměřen na vymezení výchovy, vzdělání, vzdělávání a učení v okruhu sociálně pedagogických činností ve volném čase, charakteristiku a diagnostiku pedagogické práce ve volném čase s jednotlivými skupinami účastníků (děti, mládež, dospělí), využití didaktických kategorií (cíle, metody, materiální didaktické prostředky, organizační formy) ve výchovně vzdělávacím procesu, obsah a realizaci celého výchovně vzdělávacího procesu.

Získané způsobilosti

- studenti získají vědomosti a dovednosti jak využít ve volném čase jednotlivých didaktických kategorií a budou je umět tvořivě používat v praxi- studenti budou umět diagnostikovat výchovně vzdělávací potřeby skupin i jednotlivců a porozumí podstatě preventivních a intervenčních opatření v rámci výchovně vzdělávacích činností ve volném čase - studenti na základě diagnostiky navrhují pro různé cílové skupiny obsah, cíle, metody, organizační formy i materiální didaktické prostředky

Literatura

Gonschorek, G., Schneider, S.. Einführung in die Schulpädagogik und die Unterrichtsplanung. NĚMEC, J. a kol. Kapitoly ze sociální pedagogiky a pedagogiky volného času. Brno: Paido, 2002. ISBN 80-7315-012-3.SKALKOVÁ, J. Obecná didaktika. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-2471-821-7.NĚMEC, J. Od prožívání k požitkářství. Brno, 2002. ISBN 80-7315-006-9.MAREŠ, J. Styly učení žáků a studentů. Praha, 1998. Kalhous, Z., Obst, O. Školní didaktika. Praha, 2009. Reece, I, Walker, S. Teaching, training and learning. Pospíšilová, H. Výukové cíle a metody v práci sociálního pedagoga. MAŇÁK, J., ŠVEC, V. Výukové metody. Brno: Paido, 2003.

Požadavky

Zápočet: Studenti na základě náslechů na praxi prezentují využití didaktických kategorií (cíle, metody, materiální didaktické prostředky, organizační formy) v daném zařízení. Kolokvium: Ke kolokviálnímu rozhovoru studenti vytvoří výchovně vzdělávací plán pro konkrétní zařízení. V tomto plánu ke každému druhu aktivit rozpracují nejen obsah a jednotlivé didaktické kategorie, ale i prevenci i intervenci v rámci těchto aktivit.

Garant

Mgr. Helena Pospíšilová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Helena Pospíšilová, Ph.D.