Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prevence v sociální pedagogice (KKV / PSOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKV / PSOP - Prevence v sociální pedagogice, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sociální pedagog by měl mít schopnosti použít v praxi sociálně-výchovné metody - především v oblasti prevence. Prevenci lze rozdělit na primární, sekundární a terciární a dále na specifickou a nespecifickou. Tento předmět rozšíří znalosti získané v bakalářském studiu o tvorbu a aplikaci konkrétních preventivních postupů na úrovni primární prevence pro různé cílové skupiny sociální pedagogiky v různých zařízeních (např. pro děti v prostředí školy - konkrétní postupy v oblasti prevence rizikového chování ve školním prostředí/děti a mládež v NZDM/děti i dospělé jako příslušníky minorit - prevence sociálního vyloučení apod.).

Získané způsobilosti

- prohloubení znalostí o prevenci a používání metod v sociální pedagogice v rámci prevence- rozšíření teoretických poznatků pro praxi sociálního pedagoga- rozvoj osobnosti pro práci sociální pedagoga- kompetence k tvorbě, plánování a organizaci preventivních programů pro různé cílové skupiny sociální pedagogiky

Literatura

Miovský, M. Návrh doporučené struktury minimálního preventivního programu prevence rizikového chování pro základní školy. Kolář, M. Nová cesta k léčbě šikany. Cohen, L., Chavez, V. Chehimi, S. Prevention is Primary: Strategies for Community Well Being. Miovský, M., Skácelová, L., Zapletalová, J., Novák, P. (Eds.) (2010). Primární prevence rizikového chování ve školství. Praha: Sdružení SCAN, Univerzita Karlova v Praze & Togga. de Melandéz, W., Beck, V. Teaching Young Children in Multicultural Classrooms. NEŠPOR, K. Vaše děti a návykové látky. Praha, 2001. ISBN 80-7178-515-6.ŠIŠKOVÁ, T. et al. Výchova k toleranci a proti rasismu. Praha: Portál, 1998. Cameron, C., Moss, P. Working with Children and Young People. KRAUS, B. Základy sociální pedagogiky. Praha : Portál., 2008.

Požadavky

Student vytvoří preventivní program pro vybranou skupinu sociální pedagogiky a jeho prezentace a obhajoba před ostatními studenty.

Garant

doc. Miroslaw Zbigniew BabiarzMgr. Milena Öbrink Hobzová, Ph.D.PhDr. Mgr. Petra Potměšilová, Ph.D.

Vyučující

doc. Miroslaw Zbigniew BabiarzMgr. Milena Öbrink Hobzová, Ph.D.PhDr. Mgr. Petra Potměšilová, Ph.D.