Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patopsychologie pro sociální pedagogy (KKV / PSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKV / PSP - Patopsychologie pro sociální pedagogy, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jako pracovník pomáhajících profesí by měl být sociální pedagog schopen odborného a zodpovědného přístupu k osobám trpícími v důsledku psychických obtíží a nemocí. Jeho práce by měla vycházet ze základní znalosti příčin, projevů a sociálních dopadů těchto nemocí. Předmět Patopsychologie pro sociální pedagogy navazuje a rozšiřuje předmět Psychologie osobnosti a patopsychologie vyučovaný v bakalářském stupni. Jeho cílem je seznámit studenty s pojetím normy a normality, příčinami duševních onemocnění a poruch chování, objasnit jim základní dělení a projevy psychických onemocnění podle Mezinárodní klasifikace nemocí (MKN-10), zaměřit se na konkrétní specifika práce s člověkem trpícím danou duševní poruchou či poruchou chování a v neposlední řadě upozornit na sociokulturní kontext, etické a sociální aspekty a dopady daného onemocnění.

Získané způsobilosti

- schopnost orientovat se v základních projevech psychických onemocnění- kompetence propojit konkrétní duševní onemocnění se sociálními aspekty a dopady tohoto onemocnění- schopnost užívat specifický přístupu práce s osobami s konkrétním typem duševních obtíží a nemocí

Literatura

Říčan, P., Krejčířová, D. Dětská klinická psychologie. Praha, Portál, 2006. ISBN 8024710498.Smolík, P. Duševní a behaviorální poruchy. Praha:Maxdorf, 1996. Nešpor, K. Návykové chování a závislost : současné poznatky a perspektivy léčby. Praha: Portál, 2011. ISBN 978-80-7367-9028-.nullHöschl, C., Libiger, J., Švestka, J. Psychiatrie. Praha: Tigis, 2002. Kučerová, H. Svoboda, M. Češková, E. Psychopatologie a psychiatrie pro psychology a speciální pedagogy. VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 2000. ISBN 80-7178-496-6.

Požadavky

- aktivní účast na seminářích- na základě konkrétní kazuistiky definovat základní projevy duševního onemocnění, vybrat vhodné přístupy při práci s tímto konkrétním klientem, zamyslet se nad praktickými dopady práce s klientem a jmenovat sociální aspekty a dopady onemocnění

Garant

Mgr. Petra Sobkováprof. Ing. Mgr. et Mgr. Peter Tavel, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petra Sobkováprof. Ing. Mgr. et Mgr. Peter Tavel, Ph.D.