Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální pedagogika II (KKV / SOP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKV / SOP2 - Sociální pedagogika II, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hlavními tématy jsou:1. Metody činnosti sociální pedagogiky.2. Prevence - základní terminologie, typologie prevence,cílové skupiny preventivních programů. Zásady efektivní primární prevence. -3. Prevence - Minimální školní preventivní program - jeho charakteristika, příprava, evaluace.4. Výchova v multikulturní společnosti jako aktuální téma.5. Situace národnostních menšin v České republice a jejich sociální vyloučení.6. Migrace a (i)migranti v České republice.7. Migrace a (i)migranti v České republice - Uprchlíci a azylanti na území České republiky.8. Multikulturní výchova.

Získané způsobilosti

Po absolvování tohoto předmětu budou studující znát a umět vhodně používat různé druhy metod sociálně výchovných činností.Dále studenti porozumí preventivní funkci v sociální pedagogice, neboť definují, správně vysvětlí druhy prevence a budou schopni dle analýzy prostředí aplikovat druhy prevence pro děti a mládež do praxe a vytvořit pro tyto skupiny vhodné preventivní aktivity (včetně Minimálního preventivního programu), výběr těchto aktivit a didaktické zpracování budou umět zdůvodnit.Na základě prostudování tématu týkajícího se výchovy v multikulturní společnosti budou studující schopni definovat základní pojmy multikulturní výchovy a rozumět jim. Dále budou schopni porozumět situaci migrantů a příslušníků menšin u nás a ve světě a tvořivě s těmito informacemi pracovat k podpoře interkulturního vzdělávání (výchovy) děti a mládeže ve své praxi. Na základě filmů a autentických článků budou umět zhodnotit životní situaci příslušníků jiného etnika, náboženství apod., posoudit svoje pocity, vztah k tomuto problému a tvořivě s tím pracovat při další práci sociálního pedagoga.

Literatura

Nešpor, K., Csémy, L. Léčba a prevence závislostí. Praha: Psychiatrické centrum, 1996. PELIKÁN, J. Pomáhat být. Otevřené otázky teorie provázející výchovy. Praha, 2002. ISBN 80-246-0345-4.NEŠPOR, K. a kol. Prevence problémů působených návykovými látkami na školách. Praha : BESIP, 1995. KRAUS, B., POLÁČKOVÁ, V. Prostředí, člověk, výchova. Brno, 2001. ISBN 80-7315-004-2.Navrátil, P. Romové v české společnosti. Praha: Portál, 2003. ŠIŠKOVÁ, T. (ed.). Výchova k toleranci a proti rasismu. 2. vyd. Praha: Portál, 2008. KRAUS, B. Základy sociální pedagogiky. Praha, 2008. ISBN 978-80-7367-383-3.

Požadavky

- Aktivní účast na seminářích (studentovi se tolerují pouze dvě absence, do nich se však započítávají také návštěvy u lékaře, či nemoc. V případě, že student bude na seminářích chybět více než dvakrát, musí si předmět zapsat znovu, neboť nebude připuštěn k zápočtu).- student se pravidelně připravuje na semináře tak, že čte zadanou četbu zadaný text má na semináři vždy u sebe, aby do něj mohl popř. nahlédnout. Pokud není připraven může být ze semináře cvičícím vyloučen(seznam četby bude zadán na první hodině semináře), pokud bude student dvakrát vyloučen z tohoto důvodu ze semináře, nebude připuštěn k zápočtu,studenti jsou také povinni nachystat si prezentaci výše uvedené četby. V případě neodprezentování dané četby nebude student připuštěn k zápočtu.- alespoň 70% úspěšnost na zápočtovém testu a úspěšné složení ústní části zkoušky (pohovor na dané téma, témata budou zadána na první hodině semináře), ke zkoušce nelze přistoupit, pokud student nemá splněny všechny povinnosti k udělení zápočtu.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz/cmtf).

Garant

Mgr. Milena Öbrink Hobzová, Ph.D.doc. Dr. Rudolf Smahel, Th.D.

Vyučující

Mgr. Milena Öbrink Hobzová, Ph.D.PhDr. Jiří Pospíšil, Ph.D.doc. Dr. Rudolf Smahel, Th.D.