Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soc. ped. se zam. na děti předšk. věku (KKV / SPDPV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKV / SPDPV - Soc. ped. se zam. na děti předšk. věku, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předškolní výchova a vzdělávání a jeho proměny v historickém kontextu.2. Předmět pedagogiky předškolního věku, postavení ve struktuře pedagogických disciplín.3. Pojetí dítěte ve výchovných koncepcích.4. Kurikulární reforma, systém kurikulárních dokumentů se zaměřením na Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání.5. Osobnost předškolního pedagoga a jeho komunikace s dětmi.6. Dítě jako subjekt výchovy, výchova a vzdělávání dětí od 3 do 6 let.7. Proměny cílů předškolní výchovy, humanisticky orientované vzdělávání a osobnostně orientovaný model vzdělávání.8. Projekt podpory zdraví v mateřské škole.9. Problematika vztahů prostředí a výchovy, procesu socializace a adaptace u dětí předškolního věku.10. Výchovná práce s dětmi předškolního věku marginálních skupin (děti ohrožené, rizikové, znevýhodněné apod.)

Získané způsobilosti

Studenti po absolvování předmětu budou schopni porozumět předškolní pedagogice jako vědě, budou schopni vysvětlit cíle, obsah, prostředky, podmínky a strategie předškolního vzdělávání pro 21. století, budou umět charakterizovat aktuální trendy v českém předškolním vzdělávání, budou schopni využít informace z psychologických oborů k pochopení vývojových zákonitostí rozvoje osobnosti dítěte předškolního věku a budou schopni na základě pochopení systému kurikulárních dokumentů pro preprimární vzdělávání vytvořit strategie pro organizaci výchovně vzdělávací činnosti. Dále budou schopni analyzovat vztahy mezi jedincem a prostředím, realizovat výchovnou práci s marginálními skupinami, diagnostikovat u dětí předškolního věku nežádoucí chování a s ním spojené problémy, včetně zajištění preventivních postupů.

Literatura

Matějček, Z. Co, kdy a jak ve výchově dětí. Praha : Portál, 1996. KRAUS, B., POLÁČKOVÁ, V. a kol. Člověk, prostředí, výchova. K otázkám sociální pedagogiky. Brno: Paido, 2001. ISBN 80-7315-004-2.Komenský, J. A. Informatorium školy mateřské. Havlínová, M., Vencálková, E., Havlová, J. Kurikulum podpory zdraví v mateřské škole: aktualizovaný modelový program podpory zdraví (dokument a metodika). ŠMELOVÁ, E. Mateřská škola a její učitelé v podmínkách společenských změn. Teorie a praxe II. Olomouc : UP, 2004. ISBN 80-244-1373-6.ŠMELOVÁ, E. Mateřská škola. Teorie a praxe I. Olomouc: UP, 2004. ISBN 80-244-0945-8.Kolláriková, Z. Pupala, B. Předškolní a primární pedagogika. Bruceová, T. Předškolní výchova: deset principů moderní pedagogiky a jejich aplikace v praxi. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání. DOSTÁL, A.M., OPRAVILOVÁ, E. Úvod do předškolní pedagogiky. Praha : SPN, 1985. Brierley, J. K. 7 prvních let života rozhoduje.

Požadavky

Zpracování seminární práce na zadané téma a jeho prezentace v rámci semináře, 80% účast na seminářích, zvládnutí učiva v daném rozsahu a odevzdání seznamu prostudované literatury.

Garant

Mgr. Iva Pospíšilová