Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Člověk a slavení (KLP / 6ČAS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLP / 6ČAS - Člověk a slavení, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Antropologické předpoklady slavení; symboličnost lidského života a jednání; teorie symbolu a symbolického jednání; typické prvky slavnostního jednání - slovo, zpěv, tanec, gestika, oděvy a masky, ritualizace, shromáždění, společná hostina; podmíněnost kultury a způsobu slavení, slavení napříč vybranými kulturami; slavení a čas; prostorová dimenze slavení, typy prostor slavení: sakrální, profánní, specifika křesťanských liturgických prostor; slavení v evropském kulturně-historickém kontextu, antropocentrizace a laicizace slavení od dob novověku, vytváření paralelních oslav v rámci ateistických a protikřesťanských ideologií, možnosti slavení v multikulturním prostředí a postmoderní společnosti.

Získané způsobilosti

Předmět umožní porozumění základům symbolického jednání, orientaci v základních typech slavení a přechodových rituálů a analýzu vybraných slavení v rámci lidové kultury.

Literatura

Eliade M. Posvátné a profánní. Praha : ČKA, 1994. Halík T. Prolínání světů. Praha : Vyd. Lid. Novin, 2006. Gennep van A. Přechodové rituály. Praha, 1997. Kunetka F. Úvod do liturgie svátostí, s. 29-37, 123-142. Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, 2001. Kunetka F. Eucharistie v křesťanské antice, s. 87-111, 120-121. Olomouc : VUP, 2004. Frankl V. E. Vůle ke smyslu. Vybrané přednášky o logoterapii, s. 7-29. Brno: Cesta, 1997.

Požadavky

kolokviumStudent je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz/cmtf).

Garant

Mgr. Walerian Bugel, dr

Vyučující

Mgr. Walerian Bugel, dr