Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybr. témata dialogu přír. věd a křest. (KST / VTVK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KST / VTVK - Vybr. témata dialogu přír. věd a křest., Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Studium v prostředí EDIS. Pravidla dialogu. Úvod do nové mezioborové studijní opory na UP.2. Vztahy mezi (přírodními) vědami a náboženstvími (křesťanstvím): konflikt - nezávislost - dialog - integrace.3. Nedokončenost lidstva na příkladu vývoje 7 křesťanských paradigmat.4. Bible a příroda - dvě knihy Boží v dialogu: na příkladu exegeze prvních kapitol Bible a vzkříšení Ježíše Nazaretského.5. Procesuální křesťanství vytvářené v duchu Ježíšových slov "Já jsem Cesta", pojatých jako "následování Ježíše Nazaretského ve věku vědy" (NJN1).6. Evoluční křesťanství, Teilhard de Chardin (1): Jeho život a práce na otevírání křesťanství evoluci a dialogu s přírodními vědami. (NJN2)7. Evoluční křesťanství, Teilhard de Chardin (2): 1) Vývojový proces od kosmogeneze ke kristogenezi. 2) Evoluce jako matrice nového druhu - fyla křesťanství. 3) Konvergence ve vědách, technologiích a teologii. (NJN3)8. 1) Mohou "horizontálně" pracující přírodní vědy mířit i "vertikálně", směrem k absolutní budoucnosti - k Bohu? (M. Král, K. Gödel, P. Hájek). 2) Antropický princip. 3) Člověk jako evolucí tvořený Boží spolutvořitel (P. Hefner). (NJN4)9. Futurologie, eschatologie a úkol člověka: Urychlování vývojového procesu k přechodu - "mutaci" do nové dimenze, bodu Omega, kosmického Krista,domény Boží. (NJN5)10. Otázka utrpení a zla v přírodě a lidstvu zvažovaná v tradičním a procesuálním křesťanství. (NJN6)11. Kybernetika v mezikulturním / mezináboženském dialogu v Neve Šalomu (Oáze míru), jediném sídlišti Židů a Palestinců v Izraeli.12. Neuroteologie: 1) Dialog neurověd a náboženství, hledající vysvětlení náboženských zážitků a chování. 2) Přednáška prof. MUDr. Ing. Petra Hluštíka, PhD. "Plasticita mozku a její potenciál pro osobní rozvoj".13. 1) Ekoteologie: Člověk jako pastýř, ne ničitel prostředí. 2) Exoteologie: obor vyvýjený pro případný "kontakt" s mimozemskou inteligencí.Vytvoření předmětu bylo podpořeno v rámci projektu Podpora mezioborových studií a inovací studijních předmětů na Univerzitě Palackého v Olomouci, CZ.1.07/2.2.00/28.0091.

Získané způsobilosti

Studenti byli obohaceni o poznání, že se vyvíjí nový druh - fylum křesťanství, ve kterém je už zapracovaná evoluce. Na několika příkladech se seznámili s oblastmi, kde toto nové fylum vede s přírodními vědami dialog a má výsledky.1. Křesťanští studenti byli seznámeni: a) s některými materiály nabízející výzvu nadále se o doménu věda a náboženství (VAN) zajímat. b) s nebezpečím udržovat v křesťanství status quo, vedoucí k dalšímu poklesu jeho členů, včetně jeho vlivu na společnost, c) s výzkumem předpovídajícím, že tento trend, za stávající situace, povede v roce 2050 v 9 státech západního světa prakticky k zániku náboženství. Česká republika je jedním z nich. 2. Nábožensky věřící studenti jiných vyznání byli seznámeni s důvody, proč je důležité, aby každý náboženský systém zahájil dialog s vědeckým světem. Na příkladech bylo demonstrováno, jak jeho nedostatek dnes vede zpravidla k vynoření fundamentalismů ? nebezpečí pro naši civilizaci.3. Nenábožensky věřící, tj. agnostici a ateisté se dozvěděli poprvé, že se už vynořil i jiný druh křesťanství, než se kterým vedou polemiku. Dále, že toto procesní křesťanství je dokonce otevřené vést s nimi dialog, ve kterém mu mohou být i zpětnou vazbou v urychlování jeho pohybu k cíli, v přibližování nového vývojového skoku, nové "mutace" lidstva do bodu Omega, do Boží domény (do které jsou všichni pozváni).Vytvoření předmětu bylo podpořeno v rámci projektu Podpora mezioborových studií a inovací studijních předmětů na Univerzitě Palackého v Olomouci, CZ.1.07/2.2.00/28.0091.

Literatura

nullBarbour, I. G. (2009). Keď sa veda stretne s náboženstvovm - Nepriatelia? Cudzinci? Priatelia?. Bratislava. Teilhard de Chardin, P. Místo člověka v přírodě. 2. vyd. Praha: Svoboda-Libertas, 1993. Praha. Mikeš, F. (2004). Věda a náboženství 2000: Od konfliktu k dialogu. Olomouc. McGrath, A.E. (2003). Dialog přírodních věd a teologie. Praha. Ondok, J.P. (2001). Přirodní vědy a teologie. Brno. Bendlová, P. (1967). Teilhard de Chardin, nová nadějě katolicismu?. Praha. Mikeš, F. (2008). Věda a náboženství 2005 - Teilhard, evoluce a globální spiritualita. Olomouc.

Požadavky

Za aktivní účast na seminářích 40%; za práci v prostředí EDIS - tj. několik krátkých úkolů - dopisů a / nebo kolokvium 60%.Účastník je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

ThLic. Ing. František Mikeš, Ph.D.