Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dvě řehole - dvě spirituality (KSV / DŘDS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / DŘDS - Dvě řehole - dvě spirituality, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Řehole sv. Benedikta a Řehole sv. Františka - prameny, vznik, zákl. charakteristika; společenství u sv. Benedikta, fraternitas u Františka; modlitba a liturgie v RB a modlitba u Františka; práce a vztah ke světu v RB a práce a apoštolát u Františka. Pokora v RB a u sv. Bernarda (De gradibus). Pokora, minorita a chudoba u sv. Františka. Duchovní umění, discretio, askeze, nástroje dobrých skutků - v RB. Kajícnost u Františka.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni interpretovat spirituální text a nacházet odpovídající konotace pro svůj vlastní duchovní život a aktualizovat spirituální poselství textů .

Literatura

AA.VV. Benediktinské sešity. Kameník, M. Burgundsko, kraj mnichů. Citeaux a Bernard z Clairvaux. Praha: Vyšehrad 2002. Frank, K. S. Dějiny křesťanského mnišství. Praha: Benediktinské arciopatství sv. Vojtěcha a sv. Markéty, 2003. Lawrence, H. Dějiny středověkého mnišství. Brno: CDK, Praha: Vyšehrad 2001. Stewart, C. Modlitba a komunita. Benediktinská tradice. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2004. Merton, T. Monastický pokoj. Praha: Benediktinské arciopatství sv. Vojtěcha a sv. Markéty, 1999. Benedikt. Regula Benedicti - Řehole Benediktova. Benediktinské arciopatství sv. Vojtěcha, Praha-Břevnov, 1995. Holzherr, G. Řehole Benediktova. Uvedení do křesťanského života (komentář). Benediktinské arciopatství sv. Vojtěcha a sv. Markéty v Praze-Břevnově 2001. Grün, A. Svatý Benedikt z Nursie. Učitel duchovního života. Praha: Vyšehrad 2002.

Požadavky

K získání zápočtu představí student referát na vybrané téma.

Garant

Mgr. Marta Cincialová, Th.D.