Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekumenická a mezináboženská spolupráce (KSV / EMSHP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / EMSHP - Ekumenická a mezináboženská spolupráce, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení základních pojmů - prohloubení základních pojmů z dosavadního studia;2. Teologická východiska (teologické prvky a rozdíly významné pro ekum. a mezináb. spolupráci: pojetí soteriologie, eklesiologie a teologické antropologie; kastovní systém, karma, převtělování, soucit se vším stvořením, misie skrze svatou válku a pomoc);3. Hlavní dokumenty o soc. a hum. ekum. a mezináb. spolupráci;4. Organizační a institucionální zabezpečení ekum. a mezináb. spolupráce;5. Topografie jednotlivých oblasti spolupráce ? přehled životních situací a společenských jevů, jež jsou příležitostí pro spolupráci (nemoc, doprovázení umírajících, migrace, humanitární katastrofy) a přístupů typických pro jednotlivé oblasti (Střední Evropa, Jižní Evropa, Skandinávie, Východní Evropa, atd.);6. Praktické ukázky soc. a hum. spolupráce v dějinách jednotlivých regionů Evropy a světa.

Získané způsobilosti

Orientace v dějinách a současnosti ekumenické a mezináboženské spolupráce.

Literatura

Pompey, H. Behinderung und Benachteiligung aus der Sicht der Weltreligionen. Die Verantwortung der Religionen für Menschen in prekären Lebenslagen. Soziale Lebensbenachteiligungen (Armut-Migration) und psycho-soziale Lebensbehin­derungen (Trennungen, Isolation psychische Leiden) wie physische Lebensbehin­derungen (Krankheiten). Stuttgart, 2008. Dupuis, Jacques. Christianity and the religions : from confrontation to dialogue. London , 2003. Boublík, Vladimír. Teologie mimokřesťanských náboženství. Kostelní Vydří, 2000.

Požadavky

Základní orientace v křesťankých církvích a vyznáních, základní znalosti současných světových náboženství.

Garant

Mgr. Jaroslav Franc, Th.D.

Vyučující

Mgr. Jaroslav Franc, Th.D.