Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Homiletika 1 (KSV / HOM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / HOM1 - Homiletika 1, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy, smysl a poslání homiletiky.2. Stručný přehled dějin kazatelství.3. Materiální homiletika.4. Předmět a cíl promluvy.5. Prameny kazatelské inspirace.6. Smysl literární, typický, přizpůsobený a duchovní.7. Čím se liší pojmy rétorika a homiletika.8. Homiletika formální, argumentace.9. Ohled na citovou dispozici posluchačů.10. Motivace vůle.11. Výstavba homilie.12. Cvičení: Příprava textu i přednesu na zadané téma nedělní nebo sváteční liturgie.

Získané způsobilosti

Potřeba znalosti jazyka, přiměřená bohatost slovníku, vztah k literatuře a různým jazykovým formám vyjadřování, schopnost zapojit symboliku do výrazového projevu, seznámení se se všemi aspekty spojenými s kulturou mluveného slova, zvládnutí různosti přístupu k dětem, dospělým, seniorům apod.

Literatura

HRDLIČKA, J. Stručná homiletika.Olomouc : Matice cyrilometodějská, 1991.

Požadavky

Vykonání zápočtu.

Garant

prof. Pavel Ambros, Th.D.

Vyučující

prof. Pavel Ambros, Th.D.MONS. Josef Hrdlička