Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy křesťanské ikonografie (KSV / IKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / IKO - Základy křesťanské ikonografie, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět základy křesťanské ikonografie seznámí posluchače se základní teologií, filosofií a estetikou obrazu - ikony. Kurz bude provázen vybranými praktickými ukázkami z ikonografie a teorie obrazu. Přijetí a pozitivní chápání obrazu a figurálního umění je charakteristickým rysem právě dědictví byzantské a evropské kultury vůbec.

Získané způsobilosti

Absolvent bude schopen klasifikovat a kvalifikovaně zhodnotit základní rysy křesťanské ikonografie (cca do roku 1000), a bude též obeznámen se základy teologie ikony tak, jak byly formulovány do r. 1000, především v Byzanci.

Literatura

V. Denkstein, K vývoji symbolů a interpretaci děl středověkého umění, Rozpravy ČSAV, řada spol. věd, roč. 97, seš. 2, Praha 1987. J. Novotný, Světlo ikon, Olomouc 1997. Posvátný obraz a zobrazení posvátného, edit. Matoušek, Karfíková, ČKA Praha 1995.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách a seminářích, vlastní samostatná práce, závěrečné vypracování vlastního referátu s kritickým pohledem na problematiku.

Garant

Mgr. et Mgr. Petr Balcárek, Ph.D.