Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kultura a křesťanské misie v rozv. zem. (KSV / KKMR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / KKMR - Kultura a křesťanské misie v rozv. zem., Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V průběhu semestru budou adresována následující témata: Kultura ve smyslu etnologickém a sociologickém; definice kultury. Kultury a náboženství. Kultura a křesťanství. Inkulturace. Kultura a teologie.Biblické kořeny křesťanských misií. Vliv starověkých a středověkých misií na vytváření evropských tradic a evropského povědomí. Dějiny a přítomnost misií v jednotlivých světadílech (Asie, Afrika, Amerika). Konfesně pojaté misie (katolická, protestantská a ortodoxní misie) a ekumenismus.Geografická a historická korelace křesťanství a nekřesťanských náboženstvích v druhé polovině 20. století.Teologie náboženství a mezináboženský dialog. Proces globalizace, křesťanství rozvojového světa a její vztah k evropskému křesťanství.

Získané způsobilosti

Základní znalosti o křesťanství

Literatura

Ambros, P. Církev, kultura, společnost. Olomouc: Burget, 2000. Dizionario di missiologia. Bologna: EDB, 1993. Niebuhr, R. Christ and Culture. New York, 1956. Azavedo, M. C. Inkulturace a požadavky modernosti. Velehrad: Refugium, 2000. Příručka misiológie. Bratislava : Spolek sv. Vojtěcha, 2000. Boublík, V. Teologie nekřesťanských náboženství. Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, 2000. Luzbetak, L. J. The Church and Cultures: New Perspectives in Missiological Anthropology. Maryknoll : Orbis Books, 1988. Bosch, D. Transforming Mission. Shifts in the Tehology of Mission. Maryknoll : Orbis Books, 1991.

Požadavky

Kolokvium v rozsahu probírané látky

Garant

prof. Pavel Ambros, Th.D.

Vyučující

prof. Pavel Ambros, Th.D.