Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spiritualita charitativního pracovníka (KSV / SCHP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / SCHP - Spiritualita charitativního pracovníka, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osobnost charitativního pracovníka, jeho spirituální formace podle encykliky Deus caritas est. Přístup k profesi CHP (rozlišení: práce-zaměstnání-služba-povolání-poslání). Sebepoznání a sebevýchova, sebereflexe a ?formace srdce?. Vnitřní uzdravení, obrácení, odpuštění, smíření. Zvládání negativních emocí. Zvládání krizí a zátěžových situací ze spirituálního hlediska. Otázka vyčerpanosti a syndromu vyhoření a spirituální prevence. Osobní přístup k nemoci, umírání a smrti. Vhodné přístupy k člověku v obtížné situaci (soucit-milosrdenství). Pastorační rozhovor a morální dilemata. Příklady křesťanských osobností angažovaných v sociální práci a jejich inspirace pro CHP dnes.

Získané způsobilosti

Studenti získají prohloubené poznání spirituálních otázek, týkajících se vlastní duchovní formace charitativního pracovníka, osobního povolání, křesťanského milosrdenství, vztahu k lidskému utrpení.

Literatura

H. ALPHONSO. Osobní povolání. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství 1994. A. GRÜN, M. DÜFNER. Zdraví jako duchovní úkol. Praha: Trinitas 1994. BENEDIKT XVI. Deus caritas est. Encyklika O křesťanské lásce (ze dne 25.12. 2005), Praha: Paulínky 2006. K. KOPŘIVA. Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál 2000.

Požadavky

Denní studium: aktivní účast (nejméně 50%), písemná reflexe na zadané téma a její prezentace, krátký písemný test; kombinovaná forma: aktivní účast (nejméně 50%), písemná reflexe na zadané téma a její prezentace.

Garant

Mgr. Marta Cincialová, Th.D.